Categorized | Social

Schimbarea la față a Oradiei, continuă

Săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan a făcut o scurtă trecere în revistă a patru dintre lucrările care vor contribui la schimbarea la față a municipiului. Este vorba despre noua Piața Rogerius, noua centrală termică a Oradiei, extinderea Parcului Industrial și realizarea pasajului peste calea ferată, înspre comuna Oșorhei.

Orădenii care vor dori să discute cu reprezentanții Primăriei despre modernizarea Pieței Rogerius o vor putea face joi, 14 martie, la ora 17:00 în Orășelul Copiilor.

Primarul Ilie Bolojan a  anunțat faptul că, Primăria Oradea a semnat cu firma S.C. Poliart S.R.L. contractul pentru realizarea proiectului tehnic necesar realizării Complexului Comercial Piața Rogerius. Valoarea contractului este de 50.000 euro.

„Urmează ca în 45 de zile, respectiv pe data de 15 aprilie, firma Poliart să ne predea documentația completă. După predarea proiectului tehnic, lucrările de execuție estimate la 4,7 milioane euro vor fi scoase la licitație.

Sperăm ca în cursul verii să putem adjudeca lucrările, iar în toamnă să începem execuția, urmând ca în termen de 18 luni, lucrările să fie finalizate”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica i-a asigurat pe comercianții din Piața Rogerius că nu au nici un motiv să fie îngrijorați.

„Pentru  a veni în întâmpinarea comercianților vom amenaja un spațiu în fața Spitalului Municipal cu o capacitate de 300 de mese, care îi va deservi  în mod etapizat pe toți comercianții afectați de lucrări.

În acest spațiu, comercianții își vor putea desfășura activitatea până în momentul în care vor putea reveni în tronsonul modernizat al pieței. În premieră pentru agenții economici, în special pentru cei din sectorul legume-fructe se va realiza încălzire în pardoseală, pentru asigurarea unei temperaturi optime desfășurării activității”

a explicat Liviu Andrica.

În iarna 2014-2015 Oradea se va încălzi de la noua centrală

 

Municipalitatea a finalizat deja licitația pentru reabilitarea rețelelor termice, respectiv a celor 17 km de magistrală.

„Este una dintre cele mai mari licitații organizate până acum. Valoarea acesteia este de 65 milioane lei. Urmează ca în data 14 martie să anunțăm câștigătorul”

a spus primarul.

În ceea ce privește licitația pentru centrală, documentația a fost deja finalizată. Valoarea centralei urmând a ajunge la 53 de milioane de euro.

„Sperăm că în această vară să putem face adjudecarea, iar în iarna 2014 – 2015 să putem funcționa cu o nouă centrală.

Momentan, am demarat operațiunile de prelungire a autorizației de funcționare a vechiului CET, autorizație care expiră la finalul acestui an”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Luni, 11 martie va fi reluată licitația pentru asistența tehnică, dată la care se vor transmite documentațiile pentru publicare în SEAP. Valoarea estimată este de 1,2 milioane de euro.

Inițial, valoarea estimată a fost de 900 de mii de euro, dar nu s-a prezentat nici o firmă, considerându-se că asistența tehnică nu poate fi asigurată în cadrul acestei sume.

„Un lucru foarte important este că am primit acceptul Ministerului Fondurilor Europene pentru ca banii economisiți să îi putem folosi pentru înlocuirea rețelelor din municipiul Oradea”

a completat primarul Ilie Bolojan.

Zona industrială se va extinde considerabil

 

Din informațiile primite de la CNADR, realizarea pasajului peste calea ferată înspre comuna Oșorhei, o lucrare în valoare de 5 milioane de euro, a fost adjudecată de firma Strabag. Termenul de execuție va fi de 24 de luni.

În luna martie se estimează semnarea contractul, iar din primăvară începerea  lucrărilor.

Un alt obiectiv important îl reprezintă extinderea Parcului Industrial, lucru realizabil în urma preluării unui teren de 60 de hectare în vecinătatea Parcului Industrial Eurobusiness II.

Ieri s-a depus la Ministerul Apărării lista documentațiilor necesare, urmând ca în 2 – 3 luni Guvernul României să emită o hotărâre privind transmiterea acestor terenuri în proprietatea municipiului Oradea.

„Astfel, 60 de hectare de teren vor fi alipite la Pracul Industrial Eurobusiness II pentru a dezvolta și aici o zonă industrială. În primă fază vom avea în vedere realizarea infrastructurii rutiere și a electricității”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult