Categorized | Social

Bani europeni pentru sănătatea orădenilor. Municipalul îşi modernizează blocul operator pe fonduri transfrontaliere

Până anul viitor, pe 31 august, Spitalul Muncipal „Dr. Gavril Curteanu” va avea un bloc operator modern şi dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Totul datorită Primăriei Oradea, care a pus la punct un proiect european româno-maghiar în parteneriat cu Spitalul Muncipal „Dr. Gavril Curteanu” și Universitatea din Debrecen.

Dacă incapacitatea unora de a atrage fonduri europene a dus în ultima perioadă la o atitudine sceptică cu privire locul nostrum în familia europeană, Oradea a profitat din plin de banii europeni.

Ultimul proiect european de anvergură a fost lansat ieri, la Spitalul Muncipal „Dr. Gavril Curteanu” în prezenţa managerilor Laurean Pop şi Gheorghe Carp dar şi a mai multor oaspeţi din Ungaria.

„Proiectul a pornit pe de o parte de la necesitatea reabilitării şi dotării blocului operator al Spitalului Municipal, iar pe de altă parte de la necesitatea armonizării protocoalelor medicale cu cele din Ungaria.

Anul acesta va avea loc o liberalizare a pieţei medicale, iar pacientul va avea posibilitatea să se trateze la ce spital va dori iar noi trebuie să devenim competitivi şi să le oferim acestora o alternativă viabilă.

Un alt punct de pornire l-a constituit dorinţa de a nu mai pune pacientul pe drumuri, şi a-i oferi posibilitate să se opereze aici, la standardele pe care le găseşte şi în Occident”

a spus managerul Spitalului Municipal, Laurean Pop care a ţinut să mulţumească Primăriei Oradea care este coordonatorul proiectului şi care se va ocupa şi de eventualele cheltuieli, necesare dar care nu au putut fi prinse în proiect.

Bloc operator de nivel european

Intitulat „Prevenirea riscurilor din sănătate prin blocuri operatorii de înaltă performanţă în Debrecen şi Oradea”, proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi va fi implementat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen pe o perioadă de 24 luni.

Prin intermediul lui va fi realizat un bloc operator complet utilat și dotat cu aparatură medicală modernă, cu spaţii medicale (sală de operații ortopedie, trei săli de operații generale), spaţii gospodăreşti (pentru control şi filtrare accese) şi spaţii tehnice pentru instalaţiile aferente blocului operator.

Tot în cadrul proiectului se va realiza şi achiziția de echipamente medicale pentru partenerul maghiar (sistem ecocardiografic) plus diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu, între Oradea şi Debrecen (două vizite de studiu în Oradea şi Debrecen a personalului medical afectat de activităţile proiectului, cursuri pentru personalul medical pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză, maghiară şi română şi trei întâlniri a grupului transnaţional de lucru)

Valoarea proiectului este de puţin peste două milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă este de două milioane de euro. Municipiului Oradea îi revine aproape 1,5 milioane de euro, din care 97,66%, finanţare nerambursabilă şi aproape 35 de mii de euro contribuţie proprie.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult