Categorized | Cultură

Premieră de excepţie la Teatrul Regina Maria: „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare

Cea de-a șaptea premieră a trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria,  „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, va fi pusă în scenă duminică, 17 martie, de la ora 19:00. Rolul principal va fi jucat de actorul Richard Balint, atmosfera urmând a fi completată de muzica orchestrei conduse de Florian Chelu.

Scrisă în apropierea Crăciunului de la 1600, „A douăsprezecea noapte”, ca multe alte comedii shakespeariene, e bazată pe încurcarea identităţii unor personaje.

Viola şi Sebastian, fraţi gemeni, scapă dintr-un naufragiu, dar niciunul nu ştie ce s-a întâmplat cu soarta celuilalt. Viola se se travesteşte în băiat pentru a se angaja ca paj la curtea ducelui Orsino.

De aici încolo, apar o serie de situaţii comice. Intuim că nimic grav nu se va întâmpla în cele din urmă, în ciuda tuturor evenimentelor neaşteptate.

Toate încurcăturile vor fi rezolvate şi piesa se va încheia într-un echilibru perfect al armoniei şi al dragostei.

„Indiferent de sursele utilizate, intriga din piesa lui Shakespeare e mai mult decât reuşită. Profunzimile psihologice ale unor personaje obişnuite, identităţile confundate ale personajelor au făcut deliciul publicului contemporan autorului şi sperăm noi, că vor încânta şi publicul de acum, trezindu-i curiozitatea şi determinându-l să vină la premiera din 17 martie de la ora 19 din Sala Mare a Teatrului Regina Maria şi la reprezentaţiile ce vor urma, unde vor avea parte de un Shakespeare reinventat”

se afirmă în comunicatul remis de reprezentanţii trupei Iosif Vulcan.

Regia artistică a spectacolului va fi asigurată de Alexandru Mâzgăreanu, printre actori urmând a se afla Richard Balint (Orsino, ducele Iliriei), Anda Tămăşanu (Viola), Răzvan Vicoveanu (Sebastian), Mihaela Gherdan (Olivia), Sorin Ionescu (Antonio), Ion Ruscuţ (Un căpitan de navă), Andrei Gliga (Valentin, Curio), Sebastian Lupu (Sir Toby Belch), Pavel Sîrghi (Sir Andrew Aguecheek), Ioana Dragoş Gajdo (Malvolio), Andrian Locovei (Fabian), Lucia Rogoz (Maria), Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, Radu Tudor (lorzi, călugări, marinari, ofiţeri, muzicanţi şi alţi curteni)

Decorurile vor fi asigurate de Sorana Ţopa, costumele de Alexandra Boerescu, coregrafia de Baczó Tünde, muzica de Alexandru Suciu şi orchestra de Florian Chelu (chitară bass), Alexandru Szuz (tobe), Alexandru Stîngu (chitară) şi Marian Boboia (acordeon)

„A douăsprezecea noapte” este cea de-a șaptea premieră a Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, după „Equus”, „În curând vine timpul”, „Phantom Pains”, „Bordel”, „Sfârșit de partidă” și „Țiganiada”.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4324 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult