Categorized | Sanatate

Cum a ajuns România eurosceptică peste noapte

Miercuri, 13 martie 2013, la Biblioteca Universităţii din Oradea a avut loc un eveniment care l-a avut în centru pe fostul negociator al României, atunci când aceasta a intrat în UE, Vasile Puşcaş. Încercând să prezinte una dintre lucrările diplomatului, lectorul universitar orădean Mihai Maci a oferit o explicaţie care merită luată în seamă cu privire la euroscepticismul românilor.

Conform profesorului Mihai Maci, euroscepticismul este cauzat de modul în care românii au abordat intrarea în UE, de percepţia lor cu privire la cum li se va schimba viaţa odată ce vor deveni cetăţeni europeni.

„Românii şi-au imaginat că intrând în Europa vor dobândi peste noapte atât de multă prosperitate încât nu vor mai avea decât două mari probleme, unde să-şi facă cumpărăturile şi unde să călătorească. Realitatea le-a demonstrat însă contrariul, iar ţara noastră a ajuns peste noapte, una eurosceptică.

Problema este aici legată de modul în care este văzută prosperitatea în UE. Pentru noi, prosperitatea este o condiţie, pentru că nu ni se pare normal să fim cu toţii europeni, dar un german să aibă un salariu de zece ori mai mare ca al nostru, în timp ce pentru europeni, prosperitatea este o consecinţă. Una a muncii”

a spus Mihai Maci.

Mergând mai departe, pe aceeaşi linie argumentativă, s-ar putea spune că diferenţa dintre aşteptări şi realitate a fost cea care a generat şi neîncrederea în democraţie, apărută imediat după ce ţara noastră a ieşit din bezna comunismului. Problema este că din toate aceste lucruri, românii nu au învăţat nimic.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult