Categorized | Social

Pericol de inundaţii în Bihor

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au dus la creşterea debitelor râurilor afectând 13 localiăţi din judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad. Staţiile hidrometrice din bazin au înregistrat precipitaţii record pentru această perioadă la Pietroasa, la Pocola şi la Leşu. Întrucât prognozele meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, ABA Crişuri continuă să monitorizeze cotele apelor.

Cu excepţia văii Topa, pe toate celelalte cursuri de apă s-a atins doar prima fază de apărare. În perioada 9-13 martie, A.B.A Crişuri a întocmit şi a transmis avertizări şi prognoze hidrologice atât autorităţilor locale cât şi omologilor din Ungaria.

De asemenea, echipe de la formaţiile de lucru au fost prezente pe teren pentru monitorizarea debitelor şi pentru transmiterea datelor. Întrucât au fost depăşite doar cotele de atenţie nu au fost necesare acţiuni de apărare care să vizeze desfăşurare de forţe şi echipamente.

În judeţul Bihor, au fost afectate localităţile: Dobreşti, Corniseşti, Topa de Sus, Hidişel, Pomezeu, Hidiş, Pădurea Neagră, Bunteşti şi Mărţihaz. În urma revărsărilor au fost afectate 20 de anexe gospodăreşti, 793 de hectare de teren arabil, 92 de hectare de păşuni, 7 fântâni, 5 poduri şi podeţe, precum şi 9 drumuri comunale şi judeţene.

„Din păcate apele au adus şi deşeuri lăsate necontrolat pe maluri. Acum, după retragerea apelor va trebui intervenit în forţă pentru a strânge mormanele de gunoaie. Populaţia trebuie să conştientizeze că deşeurile aruncate pe cursurile de apă nu doar poluează ci sunt un pericol la ape mari intrucât pot bloca scurgerea pe anumite tronsoane.”

a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A Crisuri.

La ora actuală, în bazinul hidrografic Crişuri niciun curs de apă nu atinge cota de atenţie iar debitele înregistrează o uşoară scădere.

Prognozele meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Datorită acestui fapt, în următoarele 48 de ore există posibilitatea ca pe râul Crişul Negru şi râul Crişul Alb să se atingă din nou cotele de atenţie.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult