Categorized | Social

Pericol de inundaţii în Bihor

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au dus la creşterea debitelor râurilor afectând 13 localiăţi din judeţele Bihor, Hunedoara şi Arad. Staţiile hidrometrice din bazin au înregistrat precipitaţii record pentru această perioadă la Pietroasa, la Pocola şi la Leşu. Întrucât prognozele meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, ABA Crişuri continuă să monitorizeze cotele apelor.

Cu excepţia văii Topa, pe toate celelalte cursuri de apă s-a atins doar prima fază de apărare. În perioada 9-13 martie, A.B.A Crişuri a întocmit şi a transmis avertizări şi prognoze hidrologice atât autorităţilor locale cât şi omologilor din Ungaria.

De asemenea, echipe de la formaţiile de lucru au fost prezente pe teren pentru monitorizarea debitelor şi pentru transmiterea datelor. Întrucât au fost depăşite doar cotele de atenţie nu au fost necesare acţiuni de apărare care să vizeze desfăşurare de forţe şi echipamente.

În judeţul Bihor, au fost afectate localităţile: Dobreşti, Corniseşti, Topa de Sus, Hidişel, Pomezeu, Hidiş, Pădurea Neagră, Bunteşti şi Mărţihaz. În urma revărsărilor au fost afectate 20 de anexe gospodăreşti, 793 de hectare de teren arabil, 92 de hectare de păşuni, 7 fântâni, 5 poduri şi podeţe, precum şi 9 drumuri comunale şi judeţene.

„Din păcate apele au adus şi deşeuri lăsate necontrolat pe maluri. Acum, după retragerea apelor va trebui intervenit în forţă pentru a strânge mormanele de gunoaie. Populaţia trebuie să conştientizeze că deşeurile aruncate pe cursurile de apă nu doar poluează ci sunt un pericol la ape mari intrucât pot bloca scurgerea pe anumite tronsoane.”

a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A Crisuri.

La ora actuală, în bazinul hidrografic Crişuri niciun curs de apă nu atinge cota de atenţie iar debitele înregistrează o uşoară scădere.

Prognozele meteo pentru următoarele zile indică temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Datorită acestui fapt, în următoarele 48 de ore există posibilitatea ca pe râul Crişul Negru şi râul Crişul Alb să se atingă din nou cotele de atenţie.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult