Categorized | Social

Îmbrăţişări, simpozioane şi lansări de carte cu ocazia celebrării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România a fost miercuri, 27 martie 2013, principalul eveniment al zilei. În cadrul lui, studenţii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso, s-a jucat Hora Unirii, au fost lansate două cărţi şi organizat un simpozion şi o proiecţie de film.

Începând cu ora 13.00, orădenii care au trecut pe Corso au avut parte de îmbrăţişări, oferite de studenţi şi studente basarabene de la Universitatea din Oradea.

Alături de ei, pentru a promova toleranţa şi iubirea, au oferit îmbrăţişări şi studenţi din Nigeria, Kenia şi Africa de Sud.

„Deşi Festivalul Basarabia este la a V-a ediţie, evenimentul îmbrăţişări basarabene este doar la ediţia a doua.

Ne-am gândit că, devreme ce vrem să promovăm toleranţa, acceptarea diferenţelor şi iubirea să îi cooptăm alături de noi şi pe colegii din alte ţări, cum ar fi Nigeria, Kenia sau Africa de Sud”

a spus, Igor Antoniuc, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.

La ora 15.00, în timp ce în Sala Mare a Primăriei se dădea startul unui simpozion pe tema Unirii, pe strada Republicii studenţii şi trecătorii se prinseseră într-o Horă a Unirii.

La simpozionul organizat cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au participat în jur de 100 de persoane, printre care primarul Ilie Bolojan, rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca – Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă, prorectorul Sorin Şipoş şi decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova – Igor Şarov.

După ce Ilie Bolojan le-a urat „bun venit” oaspeţilor, Aurel Pop – rectorul instituţiei clujene a vorbit despre Moldova ca despre „a doua libertate românească”, amintind despre domnitorii Dragoş şi Bogdan, care au plecat din Transilvania şi de „legătura naturală” care s-a păstrat mereu între aceste regiuni.

 

Carte pentru respectarea adevărului istoric

 

Oaspetele din Republica Moldova, Igor Şarov, a amintit de dificultăţile pe care istoricii de dincolo de Prut le întâmpină în munca lor de zi cu zi, tezele lor, dovedite ştiinţific, fiind folosite de diferite tabere politice în favoarea sau defavoarea românilor.

„Există foarte mulţi istorici care consideră că o altă Unire nu este posibilă datorită faptului că avem un mare talent în a rata momentele esenţiale în care ea s-ar putea face. La fel s-a întâmplat şi la 1859 şi în 1991”

a spus, printre altele, decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova.

Simpozionul s-a încheiat cu lansarea volumului „The Historian’s Atelier: Sources, Methods, Interpretations”, despre care autorii (universitarii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu şi Ion Gumenai din Republica Moldova) au spus că este un manifest la adresa amatorismului cu care fac unii istorie în Republica Moldova, omiţându-se documentele oficiale şi datele specificate în ele.

Şirul evenimentelor a continuat cu ora 17.00, la Prefectură, unde istoricul Viorel Faur a lansat ediţia a doua a volumului „Generaţia Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (1918-1919). Documente”, şi s-a încheiat la ora 19.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea unde studenţii au urmărit filmul „Playing the Moldovans at Tennis” de Tony Hawks.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4157 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult