Categorized | Social

Îmbrăţişări, simpozioane şi lansări de carte cu ocazia celebrării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România a fost miercuri, 27 martie 2013, principalul eveniment al zilei. În cadrul lui, studenţii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso, s-a jucat Hora Unirii, au fost lansate două cărţi şi organizat un simpozion şi o proiecţie de film.

Începând cu ora 13.00, orădenii care au trecut pe Corso au avut parte de îmbrăţişări, oferite de studenţi şi studente basarabene de la Universitatea din Oradea.

Alături de ei, pentru a promova toleranţa şi iubirea, au oferit îmbrăţişări şi studenţi din Nigeria, Kenia şi Africa de Sud.

„Deşi Festivalul Basarabia este la a V-a ediţie, evenimentul îmbrăţişări basarabene este doar la ediţia a doua.

Ne-am gândit că, devreme ce vrem să promovăm toleranţa, acceptarea diferenţelor şi iubirea să îi cooptăm alături de noi şi pe colegii din alte ţări, cum ar fi Nigeria, Kenia sau Africa de Sud”

a spus, Igor Antoniuc, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.

La ora 15.00, în timp ce în Sala Mare a Primăriei se dădea startul unui simpozion pe tema Unirii, pe strada Republicii studenţii şi trecătorii se prinseseră într-o Horă a Unirii.

La simpozionul organizat cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au participat în jur de 100 de persoane, printre care primarul Ilie Bolojan, rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca – Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă, prorectorul Sorin Şipoş şi decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova – Igor Şarov.

După ce Ilie Bolojan le-a urat „bun venit” oaspeţilor, Aurel Pop – rectorul instituţiei clujene a vorbit despre Moldova ca despre „a doua libertate românească”, amintind despre domnitorii Dragoş şi Bogdan, care au plecat din Transilvania şi de „legătura naturală” care s-a păstrat mereu între aceste regiuni.

 

Carte pentru respectarea adevărului istoric

 

Oaspetele din Republica Moldova, Igor Şarov, a amintit de dificultăţile pe care istoricii de dincolo de Prut le întâmpină în munca lor de zi cu zi, tezele lor, dovedite ştiinţific, fiind folosite de diferite tabere politice în favoarea sau defavoarea românilor.

„Există foarte mulţi istorici care consideră că o altă Unire nu este posibilă datorită faptului că avem un mare talent în a rata momentele esenţiale în care ea s-ar putea face. La fel s-a întâmplat şi la 1859 şi în 1991”

a spus, printre altele, decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova.

Simpozionul s-a încheiat cu lansarea volumului „The Historian’s Atelier: Sources, Methods, Interpretations”, despre care autorii (universitarii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu şi Ion Gumenai din Republica Moldova) au spus că este un manifest la adresa amatorismului cu care fac unii istorie în Republica Moldova, omiţându-se documentele oficiale şi datele specificate în ele.

Şirul evenimentelor a continuat cu ora 17.00, la Prefectură, unde istoricul Viorel Faur a lansat ediţia a doua a volumului „Generaţia Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (1918-1919). Documente”, şi s-a încheiat la ora 19.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea unde studenţii au urmărit filmul „Playing the Moldovans at Tennis” de Tony Hawks.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4189 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult