Categorized | Social

Îmbrăţişări, simpozioane şi lansări de carte cu ocazia celebrării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România a fost miercuri, 27 martie 2013, principalul eveniment al zilei. În cadrul lui, studenţii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso, s-a jucat Hora Unirii, au fost lansate două cărţi şi organizat un simpozion şi o proiecţie de film.

Începând cu ora 13.00, orădenii care au trecut pe Corso au avut parte de îmbrăţişări, oferite de studenţi şi studente basarabene de la Universitatea din Oradea.

Alături de ei, pentru a promova toleranţa şi iubirea, au oferit îmbrăţişări şi studenţi din Nigeria, Kenia şi Africa de Sud.

„Deşi Festivalul Basarabia este la a V-a ediţie, evenimentul îmbrăţişări basarabene este doar la ediţia a doua.

Ne-am gândit că, devreme ce vrem să promovăm toleranţa, acceptarea diferenţelor şi iubirea să îi cooptăm alături de noi şi pe colegii din alte ţări, cum ar fi Nigeria, Kenia sau Africa de Sud”

a spus, Igor Antoniuc, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.

La ora 15.00, în timp ce în Sala Mare a Primăriei se dădea startul unui simpozion pe tema Unirii, pe strada Republicii studenţii şi trecătorii se prinseseră într-o Horă a Unirii.

La simpozionul organizat cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au participat în jur de 100 de persoane, printre care primarul Ilie Bolojan, rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca – Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă, prorectorul Sorin Şipoş şi decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova – Igor Şarov.

După ce Ilie Bolojan le-a urat „bun venit” oaspeţilor, Aurel Pop – rectorul instituţiei clujene a vorbit despre Moldova ca despre „a doua libertate românească”, amintind despre domnitorii Dragoş şi Bogdan, care au plecat din Transilvania şi de „legătura naturală” care s-a păstrat mereu între aceste regiuni.

 

Carte pentru respectarea adevărului istoric

 

Oaspetele din Republica Moldova, Igor Şarov, a amintit de dificultăţile pe care istoricii de dincolo de Prut le întâmpină în munca lor de zi cu zi, tezele lor, dovedite ştiinţific, fiind folosite de diferite tabere politice în favoarea sau defavoarea românilor.

„Există foarte mulţi istorici care consideră că o altă Unire nu este posibilă datorită faptului că avem un mare talent în a rata momentele esenţiale în care ea s-ar putea face. La fel s-a întâmplat şi la 1859 şi în 1991”

a spus, printre altele, decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova.

Simpozionul s-a încheiat cu lansarea volumului „The Historian’s Atelier: Sources, Methods, Interpretations”, despre care autorii (universitarii orădeni Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Mircea Brie, Florin Sfrengeu şi Ion Gumenai din Republica Moldova) au spus că este un manifest la adresa amatorismului cu care fac unii istorie în Republica Moldova, omiţându-se documentele oficiale şi datele specificate în ele.

Şirul evenimentelor a continuat cu ora 17.00, la Prefectură, unde istoricul Viorel Faur a lansat ediţia a doua a volumului „Generaţia Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (1918-1919). Documente”, şi s-a încheiat la ora 19.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea unde studenţii au urmărit filmul „Playing the Moldovans at Tennis” de Tony Hawks.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4258 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult