Categorized | Social

Interviu în EXCLUSIVITATE. Despre situaţia incendiară de la Centrul de Cultură Tradiţională Bihor

Pentru că tot mai mulţi cititori sunt interesaţi de protestul specialiştilor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, şi pentru că unii văd acţiunea ca una politică, refuzând să accepte că angajaţii s-au săturat să stea la mâna politicienilor, Oradea Press a stat de vorbă cu unul dintre protestatari, editorul Octavian Blaga.

Săptămâna trecută, reprezentanţii CJCPCT Bihor au trimis două scrisori către conducerea Consiliului Judeţean Bihor în care le cereau să angajeze în fruntea instituţiei o persoană competentă, nu un acolit politic. Scrisorile erau adresate preşedintelui CJ Bihor Cornel Popa şi vicepreşedinţilor Ioan Mang şi Kiss Alexandru.

Semnatari erau Miron Blaga – consultant artistic, Aurel Moț şi Anca Popescu Rațiu – consultanţi artistic, Cristian Seghedi – maestru dans şi Octavian Blaga – redactor.

Cel din urmă a acceptat, să acorde un interviu, în EXCLUSIVITATE pentru Oradea Press.

 

E o execuţie publică, una foarte prost făcută!

 

Reporter: Ce se întâmplă la Centru de Cultură Tradiţională Bihor?

Octavian Blaga: Se protestează împotriva ingerinţei politicului în treburile instituţiei.

Rep.: Se speculează în presă că Radu Pavel, actual sau fost director, nimeni nu mai ştie, a fost notat cu 5 şi ceva pentru a fi îndepărtat din funcţie, contractul de management încetând dacă la evaluările anuale managerul este notat sub 7…

O.B.: E la mintea cocoşului. Cu un an înainte primea între 9 şi 10. Ce s-a întâmplat între timp? Ceilalţi manageri au toţi peste 9. Cum se explică diferenţa? Să fim serioşi, e o execuţie publică, una foarte prost făcută!

Rep.: De ce să îl execute?

O.B.: Nu mă interesează dedesupturile politice. Află tu!

Rep.: Ai scris pe blog că Radu Pavel ar fi plecat oricum dacă i se cerea demisia, dacă i se spunea că nu mai e dorit.

O.B.: Mi-a spus asta de multă vreme. Nu numai mie. Mi se pare un om de caracter. O făcea. Nu ştiu de ce trebuia să i se ceară să plece, dar dacă i se cerea să plece pentru ca autoritatea să numească politic un alt director, bănuiesc că tot în proteste eram.

Rep.: Spui: autoritatea. Şi în scrisorile Centrului folosiţi acelaşi mod de adresare. Cine e în spatele autorităţii? Sunt persoane, de ce evitaţi să le spuneţi numele?

O.B.: Am convenit cu colegii că noi nu avem nicio treabă cu persoanele. Noi avem un conflict cu autoritatea. Care, acum, abuzează de putere şi îşi bate joc de munca unor oameni.

Rep.: S-ar putea spune că autoritatea e preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, dl. Cornel Popa.

O.B.: Nu, d-sa este doar unul dintre cei care reprezintă autoritatea în Bihor azi. Fiind preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, avem tendinţa să-i punem tot ce nu e bine în cârcă. Ne e mai comod…

 

Indiferent de ce se întâmplă la Centru, eu plec la finalul protestelor!

 

Rep.: De câte ori am mai avut prilejul să discutăm şi să facem mici analize politice, mi-ai vorbit numai de bine despre dl. Popa. Ţi-ai schimbat părerea?

O.B.: Nicidecum! Îl îndrăgesc şi-l preţuiesc ca om la fel de mult ca totdeauna. Că mandatul său va fi unul prost gestionat? Este posibil, dar nu cred. Oricum, nimic din ce s-ar întâmpla pe mai departe nu m-ar face să-l îndrăgesc mai puţin pe dl. Popa. E un om bun, e un om cald. Dacă, în funcţia pe care o are, nu face treabă, îl vor judeca bihorenii. Eu cred că, după un an de tatonări, dl. Cornel Popa va reveni în forţă în anii următori.

Rep.: Până una-alta, presa spune că vrea să-l pună pe Adrian Dume la Centru.

O.B.: Am citit şi eu. De fapt, bârfa circulă prin oraş de multă vreme. Dar eu nu plec urechea nici la bârfe, nici la speculaţii de presă. Şi, dacă te interesează subiectul, poate ar trebui să vezi dacă dl. Popa e în spatele acţiunii. Poate că nu e, doar a lăsat o mână prea largă tinerilor liberali. Cât despre dl. Dume, nu-l cunosc, am auzit lucruri destul de bune despre activitatea sa ştiinţifică. Altceva nu mă interesează. Tot mă chinui de un an să fac rost de cartea sa despre vie şi vin în Crişana. E în aria mea de interes. Despre carte o să putem vorbi, despre om – eu nu judec oameni. Mă judec pe mine însumi, atât.

Rep.: Dacă nu te-aş cunoaşte, aş spune că îţi iei măsuri de precauţie în cazul în care protestele eşuează şi vine Adrian Dume la Centru!

O.B.: Dar mă cunoşti şi ştii că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Indiferent de ce se întâmplă la Centru, eu plec la finalul protestelor. Am aşteptat prea mult ca unele proiecte ale mele să prindă viaţă acolo şi nu mai pot să aştept. Nu stau în locuri unde nu pot să dau totul. Plus, sunt ofertat. La Centru am rămas doar din dragostea fără margini faţă de ţăranul crişan şi din credinţa că instituţional se poate mai mult decât individual.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult