Categorized | Social

Conferinaţa „Medicul şi societatea” îl aduce din nou pe Raed Arafat la Oradea

Vineri şi sâmbătă, 4-5 aprilie, la Oradea se desfăşoară conferinţa internaţională „Medicul şi societatea”, un eveniment la care participă şi medicul Raed Arafat. După ce vineri s-a vorbit despre medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem şi despre transplant, sâmbătă medicii vor discuta despre imaginea mdicului profesionist, legea malpraxisului şi vor fi prezentate rezultatele unui studiu sociologic despre percepţia medicului de către comunitate.

Evenimentul a început la ora 9.00, cu prezentarea medicului Hadrian Borcea, şeful UPU de la Spitalul Judeţean – „De ce-ul în Medicina de Urgenţă”. A urmat „Donarea de sânge şi celule Stem”, în prezentarea medicului Olivia Ligia Burtă şi „Voluntariatul, parte a soluţiilor provocărilor Medicinei de Transplant”, în prezentarea doctoriţei Carmen Pantiş.

Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor a prezentat o serie de statistici, conform cărora, România este penultima în Europa în ceea ce priveşte numărul de donatori la un milion de locuitori, cu puţin peste două persoane. Doar Bulgaria stă mai prost, la polul opus situându-se ţări precum Spania, Croaţia sau Belgia, cu 25-30 de donatori la un milion de locuitori.

„Este nevoie de voluntariat şi am mare nevoie de voi, studenţii de la medicină pentru a mă ajuta la această misiune. Avem de dus o luptă cu prejudecăţile sociale şi cele religioase.

Degeaba spunem că ne iubim aproapele dacă deciziile pe care le luăm sunt contrare acestei iubiri.

Trebuie să ne mobilizăm şi să le explicăm oamenilor că pot ajuta la salvarea unor vieţi, dacă cea a persoanelor dragi nu mai poate fi salvată”

a spus, printre altele, doctoriţa Carmen Pantiş.

 

Despre imaginea medicului şi malpraxis

 

Sâmbătă, de la ora 9.30, după cuvântul de bun venit va avea loc decernarea premiilor „Dr. Marta Buteanu”, pentru cei care au contribuit la îmbunătăţirea asistenţei medicale în judeţul Bihor. Medicul Raed Arafat va vorbi, de la ora 10.15, despre „Transformarea medicului ca imagine a profesionistului, în societatea modernă”.

De la ora 10.55, doctorul Mircea Cinteză de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti va vorbi despre problemele delicate ale practicii medicale de azi iar de la 11.35 Jozsef Csorba – şeful Centrului de Dependenţă de Droguri de la Spitalul „Nyro Gyula” din Budapesta, va ţine un discurs despre „Deviaţie, etichetare şi stigmat social în patologia de adicţie”.

Foarte interesante vor fi concluziile unui studiu realizat de Centrul de Studii asupra transformărilor sociale, privind percepţia medicului de către comunitate, un studiu prezentat de Floare Chipea şi Adrian Hatoş de la Facultatea de Studii Socio-Umane a Universităţii din Oradea.

Vor vorbi apoi managerii Gheorghe Carp (Importanţa Socială a medicului), şi Laurean Pop (Medicina Bazată pe dovezi), medicul Gabriel Mihalache (Legea malpraxisului: ce este ea azi şi ce ar trebui să fie), economistul Simona Ardelean (Spitalul Public în faţa provocărilor postmoderne) şi medicul Marius Chipurici (Studii clinice. Interferenţe sociale).

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult