Categorized | Social

Conferinaţa „Medicul şi societatea” îl aduce din nou pe Raed Arafat la Oradea

Vineri şi sâmbătă, 4-5 aprilie, la Oradea se desfăşoară conferinţa internaţională „Medicul şi societatea”, un eveniment la care participă şi medicul Raed Arafat. După ce vineri s-a vorbit despre medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem şi despre transplant, sâmbătă medicii vor discuta despre imaginea mdicului profesionist, legea malpraxisului şi vor fi prezentate rezultatele unui studiu sociologic despre percepţia medicului de către comunitate.

Evenimentul a început la ora 9.00, cu prezentarea medicului Hadrian Borcea, şeful UPU de la Spitalul Judeţean – „De ce-ul în Medicina de Urgenţă”. A urmat „Donarea de sânge şi celule Stem”, în prezentarea medicului Olivia Ligia Burtă şi „Voluntariatul, parte a soluţiilor provocărilor Medicinei de Transplant”, în prezentarea doctoriţei Carmen Pantiş.

Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor a prezentat o serie de statistici, conform cărora, România este penultima în Europa în ceea ce priveşte numărul de donatori la un milion de locuitori, cu puţin peste două persoane. Doar Bulgaria stă mai prost, la polul opus situându-se ţări precum Spania, Croaţia sau Belgia, cu 25-30 de donatori la un milion de locuitori.

„Este nevoie de voluntariat şi am mare nevoie de voi, studenţii de la medicină pentru a mă ajuta la această misiune. Avem de dus o luptă cu prejudecăţile sociale şi cele religioase.

Degeaba spunem că ne iubim aproapele dacă deciziile pe care le luăm sunt contrare acestei iubiri.

Trebuie să ne mobilizăm şi să le explicăm oamenilor că pot ajuta la salvarea unor vieţi, dacă cea a persoanelor dragi nu mai poate fi salvată”

a spus, printre altele, doctoriţa Carmen Pantiş.

 

Despre imaginea medicului şi malpraxis

 

Sâmbătă, de la ora 9.30, după cuvântul de bun venit va avea loc decernarea premiilor „Dr. Marta Buteanu”, pentru cei care au contribuit la îmbunătăţirea asistenţei medicale în judeţul Bihor. Medicul Raed Arafat va vorbi, de la ora 10.15, despre „Transformarea medicului ca imagine a profesionistului, în societatea modernă”.

De la ora 10.55, doctorul Mircea Cinteză de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti va vorbi despre problemele delicate ale practicii medicale de azi iar de la 11.35 Jozsef Csorba – şeful Centrului de Dependenţă de Droguri de la Spitalul „Nyro Gyula” din Budapesta, va ţine un discurs despre „Deviaţie, etichetare şi stigmat social în patologia de adicţie”.

Foarte interesante vor fi concluziile unui studiu realizat de Centrul de Studii asupra transformărilor sociale, privind percepţia medicului de către comunitate, un studiu prezentat de Floare Chipea şi Adrian Hatoş de la Facultatea de Studii Socio-Umane a Universităţii din Oradea.

Vor vorbi apoi managerii Gheorghe Carp (Importanţa Socială a medicului), şi Laurean Pop (Medicina Bazată pe dovezi), medicul Gabriel Mihalache (Legea malpraxisului: ce este ea azi şi ce ar trebui să fie), economistul Simona Ardelean (Spitalul Public în faţa provocărilor postmoderne) şi medicul Marius Chipurici (Studii clinice. Interferenţe sociale).

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4361 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult