Categorized | Social

Se poate! Recoltare de organe în trei spitale diferite, în doar 24 de ore!

Doctoriţa din Oradea, Carmen Pantiş a coordonat luni patru recoltări de organe în trei colţuri diferite ale ţării. La Oradea au avut loc două recoltări de organe simultan iar la Timişora şi Deva câte o recoltare, toate în decurs de doar 24 de ore. Cum fiecare caz este unul special, Pantiş a rămas impresionată de familiile donatorilor (vecini de salon) care au dat dovadă de multă empatie.

Coordanatorul programului de transplant în Bihor, doctoriţa Carmen Pantiş a reuşit luni o performanţă impresionantă. A coordonat patru recoltări de organe în trei oraşe diferite, două la Oradea, una la Timişoara şi una la Deva.

„Niciodată nu au fost în România în doar 24 de ore patru donatori. A fost multă muncă. Echipa de medici a venit din Bucureşti cu avionul, ficatul a plecat cu salvarea şi toată nebunia asta a trebuit gestionată cât mai eficient pentru că timpul ne presa.

Coordonarea am făcut-o eu împreună cu Victor Zota din Bucureşti, Dan Luscalov din Cluj, Dan Ilincariu din Timişoara şi Alina Gheorghe din Deva. Important este că începe să se mişte ceva şi în celelalte judeţe”

a povestit Carmen Pantiş.

Operaţia de recoltare de la Spitalul Judeţean din Oradea a început la ora 15.00 şi a durat 6 ore. Organele au fost prelevate de doctorii Radu Zamfir din Bucureşti, Silviu Moga din Cluj, George Roiu şi Monica Chiş din Oradea.

Anestezişti au fost medicii Florian Tudorel Sabău, Ştefan Pataki şi asistenta Lăcrămioara Pop, terapia intensivă a fost asigurată de asistenta Viviana Hodoşan iar asistenta instrumentară din blocul operator a fost Dana Fartais, toţi din Oradea.

Au fost recoltate un ficat, 4 rinichi şi 4 cornee. Ficatul şi corneele au fost trimise la Bucureşti iar rinichii la Cluj.

Cele două paciente donatoare din Oradea aveau 55 de ani, una dintre ele suferise un stop cardiac iar cealaltă un acident vascular hemoragic.

„O familie a fost foarte repede de acord cu donarea iar cealaltă după patru ore de discuţii. A contat foarte mult că cele două femei erau vecine de salon iar familiile au discutat între ele despre această posibilitate. Le mulţumesc din suflet că au înţeles cât de important poate fi gestul lor pentru ceilalţi”

a mai spus Carmen Pantiş.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Se poate! Recoltare de organe în trei spitale diferite, în doar 24 de ore!”

  1. Staicu Daniel spune:

    sunt dispus si eu pentru donare organe…ficat,rinichi…ce este nevoie!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult