Categorized | Oradea

Cardinalul Mureşan faţă în faţă cu maşina de vot ortodoxă trezită de Ponta

Guvernul condus de Victor Ponta va pune pe masă, miercuri, 10 aprilie, textul pentru Legea restituirii proprietăţilor, după discuţiile pe care echipa Ponta le-a avut cu CEDO dar nu şi cu cei care vor fi afectaţi de această lege. Una dintre entităţi este Biserica Greco Catolică Unită cu Roma, al cărei conducător, cardinalul Lucian Mureşan, i-a solicitat primului ministru să amâne asumarea răspunderii Guvernului în privinţa legii proprietăţilor.

Premierul Victor Ponta a făcut, luni, o declaraţie citată de Financiarul: “S-au întors colegii mei de la Strasbourg şi miercuri venim în Guvern şi ne angajăm răspunderea pentru Legea retrocedărilor”. El a arătat că Legea retrocedărilor este o problemă a României, şi nu una a USL.

“Avem un proiect pe care l-am prezentat, ne-am dus cu el la Strasbourg. Aveam data de 12 aprilie dată finală. Cei de la CEDO ne-au spus că mai prelungesc cu o lună până pe 12 mai ca să vadă proiectul. S-au întors colegii mei de acolo – secretarul de stat de la Justiţie şi preşedintele de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – cu textul final convenit cu CEDO, în aşa fel încât practic acum nu va mai exista niciun fel de argument că vom fi condamnaţi la CEDO sau că e neconstituţional.

Eu vreau să angajăm răspunderea dintr-un singur motiv (…) Legi privind retrocedarea au dat toate partidele, este Legea Lupu, Legea 10 (…) Nu este corect să pară că e o problemă a USL. Este o problemă a României. Noi toţi plătim pentru ceea ce a luat statul comunist în urmă cu 70 de ani. Nu cred că este corect să mai plătim încă 70 de ani de acum încolo”, a explicat Victor Ponta.”

Atâta doar că premierul nu vorbeşte despre alte lucruri care au sau pot avea legătură cu felul în care va arăta această lege. În ceea ce priveşte Biserica Greco Catolică Unită cu Roma (BRU), trecută de comunişti în ilegalitate în 1948 şi ieşită din catacombe în decembrie 1989, încă există probleme nerezolvate legate de posesiuni. Şi există şi un mare interesat în a nu se ajunge la rezolvarea acestor probleme: Biserica Ortodoxă Română.

Premierul Ponta este reprezentantul unui partid care, dincolo de ce ţine de dreptatea socială, e interesat de votul majorităţii. Nimic care să diferenţieze PSD-ul de PDL, spre exemplu. Voturile ortodoxe contează mai mult decât voturile greco catolice, şi pentru PSD. Voturile unei mulţimi cu o identitate anume religioasă au fost şi vor fi o miză pentru manipulare.

Care este, acum, jocul de care este bănuit PSD? În 18-19 iunie 2012 a avut loc, la Bucureşti, în cadrul BOR, ceva ce, tehnic, s-ar chema un sinod ascuns, cu mitropoliţii din vestul ţării şi reprezentanţi ai lor, precum şi cu politicieni PDL. S-a discutat despre o ordonanţă de urgenţă ce urma a fi cerută prin Secretariatul de Stat pentru Culte şi care ar fi vizat schimbarea modului de lucru în aplicarea legislatiei retrocedarilor.

Scopul era ca ordonanţa să facă astfel încât bisericile şi casele parohiale ale greco-catolicilor, câştigate în instanţă de către aceştia, să nu le revină ci ei să fie obligaţi să-i păstreze pe ortodocşi încă zece ani în biserici şi încă cinci ani în casele parohiale.

Vom regăsi, oare, acest demers în ceea ce va prezenta, azi, premierul? Deputatul Remus Cernea a „îndrăznit” să se lege de „banii cultelor”, şi a primit, luni, următoarea avertizare: „Organizaţia PSD Constanţa nu este de acord cu proiectul de lege, inţiat de deputatul USL de Constanţa, Remus Cernea, cu privire la tăierea finanţării, de la bugetul de stat, a cheltuielilor destinate cultelor religioase.

Întrucât deputatul Remus Cernea nu s-a consultat cu organizaţia judeţeană PSD  Constanţa, îi cerem public să îşi retragă proiectul de lege şi, în acelaşi timp, să ceară scuze public atât celor care l-au votat cât şi cetăţenilor români, indiferent de religie.” Rezoluţia a fost adoptată cu unanimitate de voturi!

Cardinalul Lucian Mureşan, Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi liderul Bisericii Greco-Catolice, i-a cerut primului ministru Victor Ponta să amâne asumarea răspunderii Guvernului în privinţa legii proprietăţilor. “Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România au aflat, dintr-o emisiune televizată luni seara, că miercuri, Guvernul pe care-l conduceţi îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege care să finalizeze procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Vestea ne-a luat prin surprindere, deoarece acest proiect face referire şi la proprietăţile care au aparţinut cultelor, însă nici una dintre Bisericile noastre nu a fost consultată în elaborarea acestui proiect de lege.

Considerând că acest proiect de lege ne afectează direct, Vă solicităm să amânaţi asumarea răspunderii pe acest proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie, dându-ne astfel timp să aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc.

Dacă proprietăţile Bisericilor noastre, la fel ca ale atâtor cetăţeni români, au fost confiscate de către comunişti fără să fim consultaţi, ni se pare firesc să fim consultaţi şi implicaţi în elaborarea proiectului de lege propus să rezolve această problemă.

Vă mulţumim şi Vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.”

Eminenţa Sa cardinalul Lucian Mureşan nu doar cere un lucru de bun simţ, care să prevină nedreptăţirea, iar, a şi aşa mult încercatei Biserici Greco Catolice, jecmănite de comunişti, cu complicitatea mulţumită a Bisericii Ortodoxe Române, jecmănire cu un status quo pentru care se dă peste cap BOR şi acum, dar se află şi în faţa maşinii de vot ortodoxe. Vremea „doctorilor fără arginţi” a trecut. În lumea noastră, cei 30 de bani ai trădării dreptăţii se numără în voturi pentru partid.

Ramona Băluţescu

 

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult