Categorized | Social

Lăsaţi cariile să lucreze în linişte până în 2014! Guvernul nu are bani pentru dinţii săracilor!

După ce li s-au tăiat din pix şi peste noapte fondurile pe care le primeau de la CAS pentru tratarea persoanelor cu probleme sociale grave, medicii dentişti s-au resemnat. Nu ameninţă cu ieşirea în stradă dar spun că  cei care vor avea mai mult de suferit vor fi bătrânii şi copiii.

Deşi nu pronunţă explicit acest cuvând dentişti din Bihor văd măsura luată de Ministerul Sănătăţii drept „furt” din propriile buzunare.

„Sunt foarte mulţi medici care au plătit conştiincioşi cele 10 mii de lei la începutul anului pentru contractul cu Casa de Asigurări şi care acum nu mai au niciun contract.

CAS-ul nu a spus nimănui să nu mai achite această taxă pentru că ministerul va tăia fondurile. A încasat doar banii iar acum nu se pune problema restituirii lor”

a explicat Dan Bonta, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din Bihor.

Cei mai afectaţi de această măsură nu vor fi însă medicii ci persoanele cele mai defavorizate.

„Nu doar că nu ar fi trebuit tăiaţi aceşti bani ci ar fi fost nevoie de o suplimentare. 98 % din populaţia României suferă de probleme dentare, avem oameni care nu au fost niciodată la dentist.

Vorbim aici de copii şi bătrâni, persoane cu venituri modeste, care vor avea de suferit. Pentru cei mai mulţi dintre medici problema nu este atât de mare.

Pentru noi este indiferent dacă banii îi luăm de la CAS sau din buzunarul clienţilor, dar pentru acele persoane nu este tot una dacă plătesc acele servicii sau nu”

a spus Liana Bălaş, vicepreşedintele CMD Bihor, care a mai adăugat, cu privire la scrisoarea trimisă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii de structura naţională a Colegiului Medicilor: „ce putem face mai mult? Nu putem ieşi cu bâta în stradă pentru că oricum nu se rezolvă mai mult”.

La şpăgarii care dădeau reţete false sund găurile din sistem!

 

În plus, conform preşedintelui CMD Bihor, Alin Şandru, motivaţia pe care Ministerul Sănătăţii şi-a întemeiat tăierea fondurilor pentru dentişti, nu stă în picioare.

„Ministrul spunea că acei bani vor merge la fondul pentru citostatice. Dar acestea sunt prevăzute în programele de sănătate ale Ministerului nu în bugetul CAS-ului.

Dacă ar dori cu adevărat să oprească hemoragia de fonduri ar trebui să remedieze problemele care sunt la minister, cum sunt ultimele arestări în cazul medicilor care dădeau reţete false, sau să facă controale corecte acolo unde trebuie, nu să taie banii unor bătrâni şi copii cu probleme sociale grave”

a spus Alin Şandru.

Ministerul Sănătăţii, a stabilit la începutul lunii aprilie reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România s-au întâlnit pe 10 aprilie într-o şedinţă specială şi au ales să trimită o scrisoare de protest Ministerului Sănătăţii şi premierului Victor Ponta, cu privire la tăierea banilor pentru asistenţa medicală stomatologică gratuită a pacienţilor.

Răspunsul dat de reprezentanţii ministerului a venit abia săptămâna trecută şi a fost unul cinic: „dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014”.

Cu alte cuvinte, copiii şi bătrânii săraci să îşi „oblojească” singuri cariile până anul viitor.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult