Categorized | Social

Au început lucrările. Parcul Salca va fi gata în doar şapte luni!

În urmă cu câţiva ani, când vorbise prima dată despre amenajarea unui parc în zona de noroaie de lângă Lotus, foarte puţini credeau că proiectul se va materializa. Vineri însă, primarul Ilie Bolojan, a dat startul unui proiect care ar putea transforma cartierul Nufărul într-un loc de pelerinaj pentru toată Oradea. Asta pentru că aici vor fi amenajaţi peste 34 de mii de metri pătraţi de spaţii verzi, vor fi plantaţi sute de pomi, trandafiri şi lavandă, va fi amenajat un lac şi alei labirint.

Primarul Ilie Bolojan a susținut vineri, 19 aprilie, o conferință de presă în teren cu ocazia începerii lucrărilor de amenajare a Parcului Salca, un parc care va avea peste 41 de mii de metri pătraţi şi va deservi peste 40 de mii de locuitori ai Cartierului Nufărul.

„Necesitatea realizării acestui parc este evidentă. Cartierul Nufărul are peste 40.000 de locuitori, care au o singură zonă verde, de cca un hectar, amenajată din fostul Cimitir Seleuș.

Șantierul la noul parc public va dura 7 luni, astfel încât, în primăvara anului viitor vom putea vedea acestă zonă, momentan acoperită doar de pământ, că va fi în întregime verde.

Locuitorii zonei se vor putea bucura de noul parc, care va răspunde atât nevoii de recreere, cât și celei de agrement”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme formată din S.C. Constructorul Sălard SRL și S.C. Gardener S.R.L.

La finalul lucrărilor, Parcul Salca va totaliza o suprafață de 34.140 mp, din care 21.721 mp de spații verzi amenajate.

În ceea ce privește structura teritorială a parcului, aceasta va cuprinde: 456 de metri pătraţi de gard viu de foioase, 532 de metri pătraţi de gard viu rășinoase, 528 de metri pătraţi de rozariu, 577 de metri pătraţi cu ierburi decorative, 7.447 de metri pătraţi de peluze, 359 de metri pătraţi de bambuși, 1.167 de metri pătraţi de arbuști (78 bucăți foioase, 207 bucăți conifere) şi 10.656 de metri pătraţi cu arbori (76 bucăți foioase, 102 bucăți conifere).

Aleile labirint se vor întinde pe 626 mp, iar suprafața aleilor pietonale pe 6.340 mp.

Lac, trandafiri şi lavandă

 

Prezent la conferință, arhitectul Ernest Pafka a spus:

„Am gândit acest loc ca un parc public, împărțit în mai multe sectoare, astfel încât vegetația de aici să poată arăta vizitatorului frumusețea și culorile naturii din fiecare anotimp.

Labirintul verde va fi un lucru inedit pentru Oradea. El ne va duce cu gândul la castelele vechi din Austria. Miresmele plăcute și frumusețea estetică vor veni și din zonele amenajate cu trandafiri și lavandă.

Întreg parcul va fi construit din materiale naturale, din piatră naturală, nu vom folosi asfalt sau betoane. Totodată, în zona centrală vor fi amplasate 4 corpuri de iluminat care se vor alimenta cu energie solară”.

Pe lângă toate acestea, parcul va avea şi un lac cu o suprafață a luciului de  5.453 de metri pătraţi.

După finalizarea lucrărilor, parcul va fi dotat cu mobilier urban, repectiv: panouri informative (4 buc), bănci de odihnă (24 buc), coșuri de gunoi (14 buc). De asemenea, vor fi amplasate două cișmele și două toalete ecologice.

Rețeaua de iluminat exterior va cuprinde 55 de stâlpi de iluminat.

Proiectul este finanţat de către Administraţia Fondului de Mediu, prin „Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități”.

Bugetul proiectului este de peste 2,7 milioane lei (cu TVA), din care două milioane, reprezentând 89,98% din cheltuielile eligibile ale proiectului vin de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Contribuția proprie a Municipiului Oradea la bugetul contractat este de puţin peste 222 de mii de lei, iar cheltuielile neeligibile suportate din bugetul local reprezintă  peste 503 mii lei.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult