Categorized | Social

Ziua eliberării Oradiei, reconstituită de actorii Teatrului Regina Maria

Primăria Oradea a sărbătorit într-un mod cu totul aparte ziua de 20 aprilie 1919, o zi de referinţă pentru istoria oraşului, zi în care trupele conduse de Generalul Traian Moșoiu au eliberat Oradea, marcând intrarea sa în componenţa României Mari, aşa cum au hotărât delegaţii români la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Oradea are două sărbători importante, cea din 12 octombrie, când este cinstită personalitatea lui Aurel Lazăr, și cea din 20 aprilie când este celebrată elberarea Oradiei de trupele conduse de Generalul Traian Moșoiu.

„Astfel de personalități nu trebuie să fie uitate, ele trebuie comemorate cu respect  pentru că au pus o piatră de temelie la acest oraș și au făcut ceva pentru statul român”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Evenimentul a fost marcat într-un mod inedit prin prezența la festivități a nepotului Generalului Traian Moșoiu, profesorul Cantemir Moșoiu. Acesta a  lansat azi în sala mare a Primăriei Oradea cartea „Războiul nostru”, scrisă de Neculai Cibin. Nota aparte a manifestărilor de sâmbătă, 20 aprilie, a fost dată de reconstituirea cu ajutorul actorilor de la Teatrul Regina Maria a momentelor istorice de la 20 aprilie 1919.

Astfel, cei peste 500 de cetățeni prezenți la manifestări au putut vedea trupele de soldați, îmbrăcați în vechile uniforme, cum conduși de Generalul Traian Moșoiu eliberează Oradea. Totodată, aceștia au avut ocazia de a trăi scena reconstitută a întâlnirii dintre Generalul Traian Moșoiu, primarul Oradiei de la acea vreme  – Rimler Károly și prefectul din anul 1919 – Aurel Lazăr.

Toate aceste adevărate momente de istorie locală au fost reconstituite în fața Statuii Generalului Traian Moșoiu de pe str. Armatei Române.

Alocuțiuni și depuneri de coroane

Manifestările au debutat în această dimineață în Sala ”Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea cu intonarea imnului de stat ”Deșteaptă-te române!”.

Prof.univ.dr Viorel Faur a rostit apoi o alocuțiune privind semnificația aniversării a 94 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea.

Oficiliatățile s-au îndreptat apoi pe traseul: str. Avram Iancu – str. Armatei Române – statuia Generalului Traian Moșoiu.

La Statuia Generalului Traian Moșoiu, primarul Ilie Bolojan și istoricul militar col (rz) Grigore Bartoș  au rostit alocuțiuni privind semnificația istorică a evenimentului.

A urmat apoi un moment artistic susținut de Ansamblul Artistic Profesional „Crișana” și un recital al Corului Traian Moșoiu.

Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la statuia „Generalului Traian Moșoiu” de către reprezentanții instituțiilor locale și cu un scurt popas făcut la statuia Reginei Maria în semn de cinste și prețuire.

Manifestările aniversare au fost organizate de Primăria Oradea în colaborare cu Prefectura Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Regina Maria, Muzeul Ţării Crişurilor, Garnizoana Oradea, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” – filiala Bihor şi Garda Traian Moşoiu – membrii Asociaţiei Tradiţia Militară.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult