Categorized | Social

Oaspeţi din patru ţări la o conferinţă despre politici europene, la Oradea

Biblioteca Universităţii din Oradea a fost joi, 25 aprilie, gazda unei conferinţe internaţionale care a avut ca subiect finalitatea politică a UE. Au participat oaspeţi din patru ţări, problematicile europene fiind abordate din mai multe perspective.

Evenimentul a fost parte a modulului Jean Monnet „Le leadership politique et le développement organisationnel de l’Union Européenne”, coordonat de lect. univ. dr. Cristina Dogot şi implementat cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debreţin.

La conferinţa de deschidere a participat, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, prorectorul Marcela Prada, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, conferenţiarul Mircea Brie şi lectorul Cristina Dogot.

Marcela Prada a citit în începerea lucrărilor mesajul rectorului Constantin Bungău iar Sorin Curilă le-a urat bun venit oaspeţilor din Turcia, Italia şi Bosnia-Herzegovina precum şi celor de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, SNSPA Bucuresti, Universitatea „Lumina” din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.

„Printre subiectele cele mai importante care vor fi abordate la această conferinţă se numără diferenţele între politicile şi priorităţile europene şi cele naţionale.

Spre exemplu, dacă pentru România este o prioritate acordarea de cetăţenie, persoanelor din Republica Moldova, pentru UE, acestea nu sunt nici pe de parte, priorităţi. Rezultă de aici anumite conflicte de idei şi diferenţe de abordare despre care se va vorbi în cadrul acestor lucrări”

a spus, printre altele, prof. univ. dr. Ioan Horga.

Conferenţiarul Mircea Brie a spus că este un lucru lăudabil că lucrări de o asmenea anvergură au loc la universitatea orădeană şi că aceste activităţi vor face instituţia mai vizibilă la nivel european.

„Putem vorbi astăzi despre o integrare diferenţiată a ţărilor în Uniune ceea ce înseamnă că procesul de construcţie al acesteia ar trebui regândit”

a spus Brie.

Intitulată „De la Declaratia Schuman la Tratatul de la Lisabona: care este finalitatea politica a Uniunii Europene?”, conferinţa se va încheia astăzi şi este organizată de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultţii de Istorie, cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debreţin.

Printre numele sonore care participă la lucrări se numără Valentin Naumescu, fost consul al României la Toronto şi cadru didactic al Universităţii Babes-Bolyai, şi Maurice Guyader, profesor asociat la Universitatea Sorbonne Nouvelle 3, Paris, fost înalt oficial şi actual director onorific în cadrul Comisiei Europene.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4191 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult