Categorized | Social

Oaspeţi din patru ţări la o conferinţă despre politici europene, la Oradea

Biblioteca Universităţii din Oradea a fost joi, 25 aprilie, gazda unei conferinţe internaţionale care a avut ca subiect finalitatea politică a UE. Au participat oaspeţi din patru ţări, problematicile europene fiind abordate din mai multe perspective.

Evenimentul a fost parte a modulului Jean Monnet „Le leadership politique et le développement organisationnel de l’Union Européenne”, coordonat de lect. univ. dr. Cristina Dogot şi implementat cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debreţin.

La conferinţa de deschidere a participat, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, prorectorul Marcela Prada, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, conferenţiarul Mircea Brie şi lectorul Cristina Dogot.

Marcela Prada a citit în începerea lucrărilor mesajul rectorului Constantin Bungău iar Sorin Curilă le-a urat bun venit oaspeţilor din Turcia, Italia şi Bosnia-Herzegovina precum şi celor de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, SNSPA Bucuresti, Universitatea „Lumina” din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.

„Printre subiectele cele mai importante care vor fi abordate la această conferinţă se numără diferenţele între politicile şi priorităţile europene şi cele naţionale.

Spre exemplu, dacă pentru România este o prioritate acordarea de cetăţenie, persoanelor din Republica Moldova, pentru UE, acestea nu sunt nici pe de parte, priorităţi. Rezultă de aici anumite conflicte de idei şi diferenţe de abordare despre care se va vorbi în cadrul acestor lucrări”

a spus, printre altele, prof. univ. dr. Ioan Horga.

Conferenţiarul Mircea Brie a spus că este un lucru lăudabil că lucrări de o asmenea anvergură au loc la universitatea orădeană şi că aceste activităţi vor face instituţia mai vizibilă la nivel european.

„Putem vorbi astăzi despre o integrare diferenţiată a ţărilor în Uniune ceea ce înseamnă că procesul de construcţie al acesteia ar trebui regândit”

a spus Brie.

Intitulată „De la Declaratia Schuman la Tratatul de la Lisabona: care este finalitatea politica a Uniunii Europene?”, conferinţa se va încheia astăzi şi este organizată de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultţii de Istorie, cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debreţin.

Printre numele sonore care participă la lucrări se numără Valentin Naumescu, fost consul al României la Toronto şi cadru didactic al Universităţii Babes-Bolyai, şi Maurice Guyader, profesor asociat la Universitatea Sorbonne Nouvelle 3, Paris, fost înalt oficial şi actual director onorific în cadrul Comisiei Europene.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4156 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult