Categorized | Social

Colectaţi selectiv deşeurile! Puteţi fi premiaţi sau… amendaţi!

Primăria Oradea a demarat luni, 29 aprilie 2013, un proiect pilot împreună cu Eco Bihor și RER cu scopul de a monitoriza 17 asociații de proprietari pe o perioadă de două luni pentru a vedea dacă respectă regulile privind colectarea selectivă. La finalul monitorizării, Eco Bihor va acorda o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații care va obține cel mai mare punctaj.

Cele 17 asociații de proprietari participante sunt din următoarele zone ale municipiului: str. Peneș Curcanul, str. Prutului nr. 6, str. Cerbului, nr 1, str. Leonardo da Vinci, nr. 21, Piața 1 Decembrie, nr. 11, str. Cazaban, nr.17, str. Zimbrului, nr. 3, str. Aluminei, Bl. M6, str. Ștefan cel Mare, nr. 140, Piața București 2 B, str. Fagului, nr. 3, str. Episcop Ioan Suciu, nr. 2, str. Someșului, nr. 4,  Piața Cetății, nr. 28, str. Slatinei, nr.33, str. Constantin Noica, nr.12/b,  str. Roșiori nr. 16.

Reprezentanții Eco Bihor vor fi cei care vor verifica tipul deșeurilor aruncate, fracția reciclabilă va trebui să conțină doar materiale reciclabile (hârtie, sticlă, metal), și nu alte tipuri de deșeuri.

La finalul celor două luni de monitorizare, Eco Bihor va acorda premiul – constând într-o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații de proprietari care va obține în urma verificărilor cel mai mare punctaj.

Scopul acestui proiect pilot este acela de a încuraja populația să colecteze selectiv.

Amenzi între 300 şi 500 de lei

Tot pentru asigurarea unei colectări selective cât mai optime, Eco Bihor a început procedura de securizare a iglurilor din oraș, prin montarea unui sistem de securizare antifurt. Primul astfel de sistem a fost montat la cele din Piața Tineretului, urmând să fie securizate încă 50 de igluri.

Potrivit art. 11, lit d din HCL nr. 386/2009 – privind Regulamentul de salubrizare propriu Municipiului Oradea, obligația de colectare selectivă este obligatorie pentru toți utilizatorii, fie ei persoane fizice sau juridice.

În caz de nerespectare a acestei obligații, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 300 – 500 lei în cazul persoanelor fizice și între 1000 – 1500 lei în cazul persoanelor juridice.

Monitorizarea care va fi făcută de Eco Bihor și RER va urmări respectarea regulilor privind colectarea selectivă, respectiv starea containerelor cu capac galben (pentru a se evita dezordinea, aceste containere au fost decupate, locuitorii având obligația să arunce deșeurile strict prin acest loc), poziția containerului cu capac galben (acesta trebuie să fie blocat în aceeași poziție), afișarea pe container a informării pentru cetățeni, existența panourilor care indică cetățenilor locul de depozitare a fracției umede și a fracției uscate.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4248 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult