Categorized | Social

Colectaţi selectiv deşeurile! Puteţi fi premiaţi sau… amendaţi!

Primăria Oradea a demarat luni, 29 aprilie 2013, un proiect pilot împreună cu Eco Bihor și RER cu scopul de a monitoriza 17 asociații de proprietari pe o perioadă de două luni pentru a vedea dacă respectă regulile privind colectarea selectivă. La finalul monitorizării, Eco Bihor va acorda o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații care va obține cel mai mare punctaj.

Cele 17 asociații de proprietari participante sunt din următoarele zone ale municipiului: str. Peneș Curcanul, str. Prutului nr. 6, str. Cerbului, nr 1, str. Leonardo da Vinci, nr. 21, Piața 1 Decembrie, nr. 11, str. Cazaban, nr.17, str. Zimbrului, nr. 3, str. Aluminei, Bl. M6, str. Ștefan cel Mare, nr. 140, Piața București 2 B, str. Fagului, nr. 3, str. Episcop Ioan Suciu, nr. 2, str. Someșului, nr. 4,  Piața Cetății, nr. 28, str. Slatinei, nr.33, str. Constantin Noica, nr.12/b,  str. Roșiori nr. 16.

Reprezentanții Eco Bihor vor fi cei care vor verifica tipul deșeurilor aruncate, fracția reciclabilă va trebui să conțină doar materiale reciclabile (hârtie, sticlă, metal), și nu alte tipuri de deșeuri.

La finalul celor două luni de monitorizare, Eco Bihor va acorda premiul – constând într-o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații de proprietari care va obține în urma verificărilor cel mai mare punctaj.

Scopul acestui proiect pilot este acela de a încuraja populația să colecteze selectiv.

Amenzi între 300 şi 500 de lei

Tot pentru asigurarea unei colectări selective cât mai optime, Eco Bihor a început procedura de securizare a iglurilor din oraș, prin montarea unui sistem de securizare antifurt. Primul astfel de sistem a fost montat la cele din Piața Tineretului, urmând să fie securizate încă 50 de igluri.

Potrivit art. 11, lit d din HCL nr. 386/2009 – privind Regulamentul de salubrizare propriu Municipiului Oradea, obligația de colectare selectivă este obligatorie pentru toți utilizatorii, fie ei persoane fizice sau juridice.

În caz de nerespectare a acestei obligații, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 300 – 500 lei în cazul persoanelor fizice și între 1000 – 1500 lei în cazul persoanelor juridice.

Monitorizarea care va fi făcută de Eco Bihor și RER va urmări respectarea regulilor privind colectarea selectivă, respectiv starea containerelor cu capac galben (pentru a se evita dezordinea, aceste containere au fost decupate, locuitorii având obligația să arunce deșeurile strict prin acest loc), poziția containerului cu capac galben (acesta trebuie să fie blocat în aceeași poziție), afișarea pe container a informării pentru cetățeni, existența panourilor care indică cetățenilor locul de depozitare a fracției umede și a fracției uscate.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult