Categorized | Social

Colectaţi selectiv deşeurile! Puteţi fi premiaţi sau… amendaţi!

Primăria Oradea a demarat luni, 29 aprilie 2013, un proiect pilot împreună cu Eco Bihor și RER cu scopul de a monitoriza 17 asociații de proprietari pe o perioadă de două luni pentru a vedea dacă respectă regulile privind colectarea selectivă. La finalul monitorizării, Eco Bihor va acorda o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații care va obține cel mai mare punctaj.

Cele 17 asociații de proprietari participante sunt din următoarele zone ale municipiului: str. Peneș Curcanul, str. Prutului nr. 6, str. Cerbului, nr 1, str. Leonardo da Vinci, nr. 21, Piața 1 Decembrie, nr. 11, str. Cazaban, nr.17, str. Zimbrului, nr. 3, str. Aluminei, Bl. M6, str. Ștefan cel Mare, nr. 140, Piața București 2 B, str. Fagului, nr. 3, str. Episcop Ioan Suciu, nr. 2, str. Someșului, nr. 4,  Piața Cetății, nr. 28, str. Slatinei, nr.33, str. Constantin Noica, nr.12/b,  str. Roșiori nr. 16.

Reprezentanții Eco Bihor vor fi cei care vor verifica tipul deșeurilor aruncate, fracția reciclabilă va trebui să conțină doar materiale reciclabile (hârtie, sticlă, metal), și nu alte tipuri de deșeuri.

La finalul celor două luni de monitorizare, Eco Bihor va acorda premiul – constând într-o  mașină de tuns iarbă, acelei asociații de proprietari care va obține în urma verificărilor cel mai mare punctaj.

Scopul acestui proiect pilot este acela de a încuraja populația să colecteze selectiv.

Amenzi între 300 şi 500 de lei

Tot pentru asigurarea unei colectări selective cât mai optime, Eco Bihor a început procedura de securizare a iglurilor din oraș, prin montarea unui sistem de securizare antifurt. Primul astfel de sistem a fost montat la cele din Piața Tineretului, urmând să fie securizate încă 50 de igluri.

Potrivit art. 11, lit d din HCL nr. 386/2009 – privind Regulamentul de salubrizare propriu Municipiului Oradea, obligația de colectare selectivă este obligatorie pentru toți utilizatorii, fie ei persoane fizice sau juridice.

În caz de nerespectare a acestei obligații, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 300 – 500 lei în cazul persoanelor fizice și între 1000 – 1500 lei în cazul persoanelor juridice.

Monitorizarea care va fi făcută de Eco Bihor și RER va urmări respectarea regulilor privind colectarea selectivă, respectiv starea containerelor cu capac galben (pentru a se evita dezordinea, aceste containere au fost decupate, locuitorii având obligația să arunce deșeurile strict prin acest loc), poziția containerului cu capac galben (acesta trebuie să fie blocat în aceeași poziție), afișarea pe container a informării pentru cetățeni, existența panourilor care indică cetățenilor locul de depozitare a fracției umede și a fracției uscate.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult