Categorized | Social

Mâncaţi multe legume, verdeaţă şi orez lângă miel!

O sută de grame de carne de miel au o valoare calorică de până la 300 de kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Ficatul şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc si carnitină, cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acid folic si vitamina E. Lor li se adaugă un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate. Tocmai de aceea, consumul cărnii de miel în această perioadă poate devein o problemă dacă nu sunt urmate câteva reguli simple.

Aşa cum se ştie, carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg, sau sub 9 săptămâni, poate produce (la persoane predispuse genetic, cu boli preexistente sau în caz de consum excesiv) anumite probleme.

Carnea are un conţinut ridicat de colagen, bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat iar excesul creează probleme putând declanşa  atac de guta, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie).

Pentru că are un conţinut scăzut de fibre alimentare, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor recomandă asocierea cu legume, pentru a preveni constipaţia iar stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţa si orez.

Mai mult, carnea are un conţinut crescut de lipide cu risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită. Conţinutul crescut de proteine, poate determina alergii.

Pentru a fi în siguranţă, cei care consumă carne de miel trebuie să ştie că în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii se face de preferinţă în momentul fierberii şi, pe cât posibil, este recomandată folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg.

Este de preferat ca prepararea cărnii de miel să se facă prin înăbuşire sau pe grătar, evitându-se pe cat posibil prăjelile, iar stufatul trebuie sa conţină cat mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei.

Se recomandă de asemenea evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume.

Este important ca să nu fie cumpărată carne de miel care a fost depozitata la temperaturi mai mari de patru grade Celsius şi, pentru siguranţă, este indicat ca înainte de achiziţionare să se verifice existenţa ştampilei sanitar-veterinare.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult