Categorized | Cultură

Se caută soluţii pentru apariţia unui cinema autentic European

Pentru a favoriza reuşitele din sectorul audiovizual European, a încuraja creaţia şi diversitatea culturală şi apariţia unui cinema autentic European, Comisia Europeană a lansat, în această săptămână o consultare publică în vederea revizuirii criteriilor referitoare la sprijinul acordat de statele din UE creaţiei cinematografice.

Printre măsurile avute în vedere, Comisia doreşte să mărească domeniul de activităţi acoperite de aria comunicării, cu scopul de a include toate fazele unei opere audiovizuale, de la conceperea ei până la difuzarea ei, nu doar sprijinul acordat producţiei, singura etapă acoperită de regulile anterioare.

„Acest proiect revizuit al noilor reguli vizează favorizarea reuşitelor din sectorul audiovizual european, permiţându-i să producă filme pe care publicul european le va aprecia.

Obiectivul lui este de a încuraja creaţia şi diversitatea culturală peste tot în UE şi de a favoriza un cinema autentic european, permiţând producţiilor transfrontaliere să fie demarate mai uşor”

a explicat, într-un comunicat, preluat de Mediafax, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

Aplicate din 2001, regulile permiteau statelor din UE să sprijine producţia cinematografică în limita a 50% din bugetul unui film. Acestea însă au expirat în decembrie 2012.

Comisia, care vrea să adopte noul proiect în luna iulie, doreşte să continue să permită statelor membre să impună obligaţii de teritorializare care pot ajunge până la 80% din bugetul global de producţie.

Acest fapt înseamnă că producătorul poate să cheltuiască 20% din bugetul filmului în alte state membre ale UE.

 

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult