Categorized | Social

Orădenii, încurajaţi să-şi transforme dramele în viaţă pentru semeni

Începând de vineri, eforturile medicilor din Oradea pentru a sprijini viaţa, sub toate formele ei, se vor materializa într-un eveniment de anvergură intitulat „Oradea: Pro viaţă”. Manifestarea, este prima de acest gen în România, şi urmăreşte informarea şi promovarea activităţilor de donare de sânge, celule Stem, organe şi ţesuturi.

Dorinţa medicilor de a se implica activ şi profesionist în informarea populaţiei cu privire la semnificaţia donării de sânge, de celule stem şi de organe şi ţesuturi a dus la crearea acestui eveniment.

„Vrem să continuăm eforturile începute pentru că aici se poate de mult vorbi de modelul Oradea. Activităţile de acest fel sunt unice nu doar în România şi credem că merită promovate.

Toţi cei care ne-am ocupat de acest eveniment ne vom implica în activităţi de conştientizare publică şi promovare a donării de sânge, celule Stem, organe şi ţesuturi. Alături de noi vor fi studenţii care vor promova alimentaţia sănătoasă”

a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, la Primăria Oradea, dr. Olivia Ligia Burtă.

Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc luni, 13 mai, la ora 14:00, în Campusul Universităţii din Oradea, ea fiind urmată de activităţi de conştientizare şi promovare atât a donării de sânge, celule Stem, organe şi ţesuturi, a proiectelor Primăriei Oradea, cât şi a comportamentelor sănătoase (dietă, igienă dentară) urmate de activităţi sociale, artistice, sportive, desfãşurate în aer liber.

Marş pe străzile din Oradea

Evenimentul a început vineri, 10 mai, cu promovarea în punctele cheie ale oraşului ale activităţilor, urmând ca astăzi, de la ora 18.00, să se desfăşoare un marş, la care vor lua parte IPJ Bihor, White wolves, Serviciul Ambulanţă, SMURD, DSP Bihor şi studenţii din asociaţiile implicate.

Marşul va străbate arterele principale, pentru a convinge pe cât mai mulţi locuitori ai Oradiei să spună: „DA venim şi noi!”.

„Pe 14 mai este şi Ziua Naţională a Transplantului, iar Oradea, după cum se ştie, are un cuvânt greu de spus în acest domeniu, la nivel naţional. Nu trebuie însă să uităm că, la acest capitol, România este încă codaşă iar misiunea noastră, de a schimba şi a îmbunătăţi aceste cifre, nu este una simplă.

Luni, îi vom avea alături de noi şi pe coordonator naţional de transplant Victor Zota şi pe Andrei Nica, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Transplant”

a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatorul de transplant pe judeţul Bihor.

Marţi, de la ora 21.00, în centrul oraşului, la Statuia lui Mihai Viteazul va avea loc cea mai mare surprză a manifestării, lansarea „Inimii Oradiei”, un joc impresionant de forme şi lumini, la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi orădeni.

Activităţile se vor încheia vineri, 17 mai, la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea cu o prelegere despre „celula Stem – abilităţi şi implicare terapeutică”.

Organizatori ai evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Centrul de Cercetări în Medicina de Inaltă Performanţă.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult