Categorized | Social

Elevii iubesc Crișurile

La sfârșitul săptămânii trecute, la şcoala gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea s-a lansat a doua ediţie a proiectului educaţional „I love Crişuri”. Construit pe trei componente, „Informare!”, „Atitudine!” şi „Implicare!”, proiectul reuneşte 420 de preşcolari şi elevi de la instituţii de învăţământ din Oradea.

Prima componentă, „Informare!” se află în curs de implementare la şcoala „Ioan Slavici” şi Grădiniţa nr. 25. În perioada 10 – 17 mai, fiecare clasă şi grupă, din instituţia de învăţământ parteneră, va beneficia de prezenţa echipei de proiect în vederea susţinerii lecţiei interactive: „Să cunoaştem apa”. Cu ajutorul personajului STROPI, cei mici vor învăţa despre poluare, secetă şi inundaţii.

Componenta „Atitudine!” se va desfăşura în perioada 20 – 31 mai şi presupune parcurgerea unor fişe de lucru şi experimente practice, special concepute, astfel încât, cei mici să înţeleagă fenomene precum evaporarea apei, infiltrarea apei în sol, îngheţul sau gestionarea responsabilă a resurselor de apă. De asemenea, prin această activitate, se vor disemina chestionare către părinţi în vederea consultării acestora asupra activităţilor din domeniul gospodăririi apelor.

În cadrul ultimei componente, adică „Implicare!”, elevii vor fi încurajaţi să treacă de la vorbe la fapte.

„Considerăm că această componentă este cea mai importantă întrucât presupune atât încurajarea voluntariatului pentru mediu precum şi dezvoltarea unor proiecte de familie.

Sfaturi practice şi foarte uşor de pus în practică vor fi aduse la cunoştinţă  atât elevilor cât şi părinţilor.

Împreună vom învăţa să respectăm apa dar şi să o gestionăm în mod corect.”

a declarat Dumitru Voloseniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri. În cadrul acestei activităţi fiecare elev va învăţa cum să reducă consumul de apă şi poluarea din gospodărie, dar va învăţa şi ce înseamnă să ai un „Jurnal de Voluntar”. Aceste activităţi se vor desfăşura în perioada 3 – 14 iunie.

„I love Crişuiri” este un proiect educaţional, coordonat de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri în parteneriat cu instituţiile de învăţământ. Proiectul îşi propune să disemineze în rândul tinerilor informaţia de mediu, să creeze atitudini pro-mediu şi să încurajeze voluntariatul pentru mediu.

Prima ediţie a avut loc în perioada 2011-2012 şi a implicat peste 600 de elevi din 27 de instituţii de învăţământ bihorene.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult