Categorized | Anchetă/Poliţie

Ucigaşă sau complice? Krisztina Pazurik adusă în cătuşe la Curtea de Apel Oradea

Krisztina Pazurik, femeia acuzată că împreună cu soţul şi-a ucis propria mamă, a părut destul de sigură pe ea la Curtea de Apel Oradea unde a fost adusă vineri pentru declaraţii. Deşi a refuzat să de declaraţii, judecătoarea Laura Soane a decis ca învinuita să fie arestată preventiv pentru 10 zile.

Holul Curţii de Apel Oradea a fost vineri dimineaţă plin de ziarişti, cu aproape o jumătate de oră înainte de prima audiere a soţiei avocatului Cosmin Moraru, acuzată că împreună cu el, şi-ar fi ucis mama. Telefonul care a declanşat şi mai mult frământările oamenilor din presă a sunat cu câteva minute înainte de ora 9.00 când jurnaliştii din teren au confirmat plecarea maşinii poliţiei cu învinuita spre Curtea de Apel.

La intrarea în holul în care jurnaliştii erau pregătiţi cu aparate şi camere de luat vederi, Krisztina Pazurik nu a fost deloc surprinsă şi nici deranjată, preferând însă să nu răspundă întrebărilor insistente ale reporterilor.

Îmbrăcată într-o ţinută lejeră, cu blugi albaştri, geacă albă şi papuci de culoare părului, roşii, s-a aşezat calmă în boxa acuzatului, fără a schiţa niciun gest. Privirea îi era cel mai des aţintită în pământ sau în faţă, chiar dacă la proces erau prezenţi tatăl, fratele şi alte rude ale sale.

Deşi se presupunea că ar fi trebuit să o apere, cei doi avocaţi ai învinuitei, Răzvan Doseanu şi Alexandru Lele au fost primii care au luat-o la întrebări, imediat ce a ajuns în boxa acuzaţilor, semn că posibilele declaraţii ale femeii ar fi fost şi pentru ei un mister.

Tocmai de aceea, imediat ce şedinţa a început, i-au cerut judecătoarei Laura Soane o pauză pentru a se consulta cu învinuita.

„Clienta noastră e obosită şi confuză după un drum de 40 de ore şi tocmai de aceea cerem o amânare a audierii”

a spus avocatul Alexandru Lele care a invocat practica CEDO, amintind de un caz în care un stat a fost condamnat pentru că nu a ţinut cont de starea de oboseală a acuzatului.

„În Oradea am ajuns după ora 12.00 şi am dormit doar trei ore pentru că m-am simţit rău dimineaţă”

a răspus Krisztina Pazurik, la întrebarea judecătoarei care dorea o confirmare a celor spuse de avocat.

Arestată preventiv pentru 10 zile

După pauza de 30 de minute, timp în care Krisztina a discutat cu cei doi avocaţi, publicului i s-a permis accesul în sală. Doar pentru câteva minute, deoarece avocaţii au spus că învinuita doreşte să declare şedinţa secretă iar procurorul Tiberiu Sigheartău şi judecătoarea Laura Mihaela Soane, au fost de acord.

La ieşirea din sală, Krisztina a ridicat ochii doar spre una dintre prietenele ei care şi-a pus mâna la gură în semn că o sărută, înainte de a ieşi pe uşă.

„După 40 de ore de călătorie, cinci luni de arest în Elveţia, plus emoţia revenirii acasă, nu a putut să dea o declaraţie. Probabil că mai târziu, în timpul zilei de astăzi sau în cursul zilei de mâine, sigur va dori să dea declaraţii şi cred că lucrurile vor începe să se lumineze.

Krisztina nu s-a pronunţat nici în sensul vinovăţiei, nici al nevinovăţiei, noi discutăm despre ce este la dosar. Ipoteza Parchetului, din punctul meu de vedere, este greşită.

Există trei variante posibilie. Fie ea este autoarea, fie Cosmin Moraru, fie o a treia persoană care ar fi săvârşit acest omor.

Este greşită începerea urmăririi penale pentru că atât pentru Krisztina cât şi pentru Cosmin se reţine forma participaţiei autoratului, adică, în mod nemijlocit, ambii au exercitat acţiuni care au dus la suprimarea vieţii mamei Krisztinei, ceea ce este exclus.

Din actele medicale întocmite rezultă clar că acţiunea violentă a fost exercitată de către o singură persoană”

a declarat, unul din avocaţii Krisztinei, Răzvan Doseanu, înainte ca judecătoarea să dea verdictul. Acesta a venit în jurul orei 12.00, instanţa confirmând mandatul de arestare preventivă emis pe seama învinuitei, pentru o durată de 10 zile, începând de joi, 16 mai.

Filmul evenimentelor

La sfârşitul anului trecut, pe 5 decembrie, Parchetul Curţii de Apel Oradea a deschis o anchetă, după ce avocatul orădean Cosmin Moraru, soţia Krisztina Pazurik şi soacra acestuia, Paraschiva Vilhan au fost daţi dispăruţi, cei doi soţi fiind suspectaţi că au ucis-o pe femeie şi au fugit.

La doar o zi după ce au fost daţi dispăruţi, cei doi soţi au fost reţinuţi în Elveţia iar autorităţile române au început procedurile de extrădare.

Ulterior, poliţiştii au găsit urme de sânge la locuinţa celor doi, au audiat mai mulţi martori, vecini ai avocatului, care le-au spus că l-au văzut pe acesta înainte de dispariţie, cu urme de sânge pe haine şi cărând în spate un sac.

Tot în 2012, la sfârşitul lunii decembrie, la marginea unui drum din satul bihorean Nădar, mai mulţi trecători au găsit cadavrul soacrei avocatului.

Corpul femeii de 53 de ani era înfăşurat într-o folie, pe cap era tras un sac de nailon, fiind mutilat de animale. Piciorul drept şi o parte din bazin au fost devorate, la fel şi mâna dreaptă, până la umăr, iar o parte din piciorul stâng şi din mâna stângă au fost şi ele mâncate de animale.

„În urma autopsiei s-au găsit urme extrem de dure la nivelul gâtului şi al capului. Victima avea gâtul străpuns de un obiect”

afirmau atunci surse judiciare.

Vinerea trecută, Ministerul Justiţiei a anunţat că autorităţile din Elveţia au aprobat cererile de extrădare urmând ca acuzaţii să fie aduşi în ţară. Soţii au sosit la sfârşitul acestei săptămâni, iar după audierea de ieri a Krisztina Pazurik, va urma, astăzi, audierea avocatului Cosmin Moraru.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult