Categorized | Social

Bolnavi mutaţi din saloane din cauza mucegaiului şi igrasiei la Spitalul Municipal din Oradea

Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” se confruntă cu probleme grave cauzate de ploaia din ultimele zile. Igrasia şi mucegaiul care au pus stăpânire pe saloanele secţiei TBC i-au făcut pe cei din conducere să mute bolnavii de la etajul doi în alte saloane.

Deşi spitalul a fost construit în anii 80, niciodată nu s-au făcut reparaţii capitale. Aşa se face că, la fiecare ploaie, etajul pavilionului în care se află bolnavii de tuberculoză este inundat, umezeala fiind la ea acasă într-un spaţiu care ar trebui să fie curat şi aerisit. Pacienții sunt nevoiți să-și mute paturile și spun că, din cauza igrasiei, abia mai pot să respire în saloane.

„Când plouă, apare mirosul de igrasie, trebuie să folosim saci de nailon, să mutăm paturile, medicamentele sunt mai multe iar timpul de vindecare este mai lung”

se plângea, unul dintre pacienţi.

Conducerea Spitalului Municipal a încercat să ia măsuri punând lacăt pe două saloane și mutând sala de tratament, într-o altă încăpere dar, din cauza ploilor, măsurile s-au dovedit a fi insuficiente.

„Situaţia persistă din martie, anul acesta, după ploile abundente care au fost. Cu tratamentul pacienţilor încercăm să ne descurcăm cum putem. Mai multe saloane au fost închise la etajul doi din cauza igrasiei şi a mucegaiului.

Pacienţii au fost înghesuiţi în saloanele de jos. Bineînţeles că bolnavii sunt afectaţi de aerul aproape irespirabil şi riscă să facă suprainfecţii pulmonare, reacţii alergice sau infecţii pungice.

Sperăm ca Primăria să demareze lucrările aşa cum ni s-a promis”

a declarat Mircea Marta, coordonatorul medical al secţiei de pneumologie.

Viciu de proiectare

Situaţia clădirii este îngrijorătoare şi pentru Teodor Abrudan, coordonatorul tehnic al unităţii medicale.

„Izolaţia fiind veche de vreo zece ani de zile, au apărut crăpături, fisuri iar apa se infiltrează, astfel că etajul doi este foarte afectat. Trebuie să înlocuim izolaţia existentă sau să găsim o altă soluţie de acoperiş, adică şarpantă, asta însă în funcţie de banii alocaţi”.

Şi managerul Laurean Pop recunoaşte că se confruntă cu o problemă dificilă dar este încrezător că se vor găsi soluţii.

„La secţia de TBC a Spitalului Municipal este un viciu de proiectare. Pavilionul a fost construit în anii 80 şi se înfundă frecvent scurgerile. În ultimul timp, datorită precipitaţiilor abundente şi a căderii frunzelor, aceste scurgeri s-au înfundat şi au dus la infiltraţii în pereţi.

Colegii mei din administrativ au şi blocat două saloane unde infiltraţiile sunt mai mari. Primăria ne-a ajutat alocând un buget pentru reparaţii, lucrarea fiind în curs de achiziţie. Trebuie să ne gândim la o soluţie definitivă pentru că în sezonul în care ploile sunt abundente se întâmplă frecvent aceste infiltraţii.

Până atunci vom încerca să relocăm pacienţii din pavilionul TBC în corpul principal. Bugetul alocat de Primărie pentru reparaţii este de aproximativ 80 de mii de lei”

a declarat Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult