Categorized | Social

Jumătate de secol de învăţământ continuu la Universitatea din Oradea

Timp de o săptămâna, la aproape toate facultăţile Universităţii din Oradea se vor desfăşura conferinţe, simpozioane, mese rotunde şi workshop-uri pe diferite teme. Festivitatea de deshidere a Săptămânii Ştiinţifice a avut loc marţi, 28 mai, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, ea urmând a fi derulată sub genericul „50 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea”.

Profesorii şi studenţii Universităţii serbează în aceste zile „50 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea”, ocazie cu care s-au adunat marţi în Aula Magna alături de cele mai importante personalităţi ale oraşului. Printre invitaţi au putut fi văzuţi prefectul Caludiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Cornel Popa, viceprimarul Ovidiu Mureşan dar şi episcopii Bocskei Laszlo (romano-catolic) şi Virgil Bercea (greco-catolic).

De la prezidiu au ţinut cuvântări despre însemnătatea evenimentului rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii – Sorin Curilă şi prorectorul Sorin Şipoş.

Constantin Bungău a vorbit despre învăţământul superior orădean de la 1780 şi până în 2013, subliniind înfiinţarea în 1963 a Institutului Pedagogic, cel care avea să devină Universitatea din Oradea de astăzi.

„Actuala conducere îşi doreşte să consolideze pe verticală instituţia. Doar aşa vom putea să cinstim cu tot respectul memoria înaintaşilor, să depăşim dificultăţile prin care trecem astăzi şi să privim cu încredere spre viitor”

a spus Bungău, în aplauzele unei săli pline. Cornel Popa şi Ovidiu Mureşan au vorbit despre importanţa Universităţii pentru oraşul Oradea şi pentru judeţul Bihor subliniind că dezvoltarea zonei ar fi imposibilă fără aportul adus de o instituţie de învăţământ superior.

Au luat apoi cuvântul reprezentanţii de la mai multe universităţi din ţară care au urat cât mai multe realizări instituţiei.

Sorin Curilă a împărţit apoi vorbitorilor câte o plachetă cu Universitatea din Oradea, ceremonia sfârşindu-se cu o vizită la Bibliotecă instituţiei acolo unde a fost organizată expoziţia „Universitatea din Oradea – Secvenţe istorice 1963-2013”, o istorie în imagini a celor 50 de ani.

Invitaţii au mai participat marţi la o masă festivă şi un Concert Aniversar organizat la Filarmonică de Departamentul de Muzică al Facultăţii de Arte, astăzi urmând ca miercuri, de la ora 12.00, profesorii universitari seniori să fie omagiaţi pentru contribuţia adusă în evoluţia Universităţii.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult