Categorized | Social

Furturi ca-n codru la Dobreşti. Poliţiştii pe urmele pădurarilor!

Din 2009 şi până anul acesta din pădurile de la Dobreşti au fost furaţi cinci mii de metri cubi de lemn, ajungându-se la un prejudiciu de aproximativ 1,2 milioane lei. Culmea este că aceste furturi s-au făcut chiar sub nasul oamenilor legii, cu complicitatea pădurarilor şi a şefilor lor.

Şefii Direcţiei Silvice şi Poliţiei Bihor au confirmat la începutul acestei săptămâni prejudiciul de milioane de lei de la Ocolul Silvic Dobreşti. Şeful Ocolului a demisionat iar pe unii pădurari şi inspectori silvici îi paşte ancheta penală în cazul sustragerii ilegale de lemn.

„În ceea ce priveşte problema semnalată la Ocolul SIlvic Dobreşti, în baza unor sesizări ajunse la Regia Naţională a Pădurilor s-a întreprins un control complex. Prejudiciile constatate până la această oră sunt de cinci mii de metri cubi, adică aproximativ un milion două sute de mii de lei.

Având în vedere că activitatea persoanelor impune asigurarea pazei şi integrităţii fondului forestier în teritoriu, este clar că la momentul în care se va face cercetarea disciplinară şi dacă se impune şi cea penală, se va desluşi şi gradul de implicare şi vinovăţie. Asta însă trebuie dovedit.

În ceea ce priveşte măsurile luate, suntem doar la stadiul de propuneri. Aşteptăm raportul final al regiei şi măsurile care vor fi înscrise acolo le vom pune în aplicare. În mod cert vor fi de la măsuri disciplinare administrative până la desfacerea contractelor de muncă sau suspendarea acestora pentru a se face cercetări penale”

a explicat Adrian Cristian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor.

Potrivit acestuia, tăierile abuzive au pornit după furtuna din 2009, care le-a dat pădurarilor certaţi cu legea prilejul de a consemna ca „doborâturi” o mulţime de copaci tăiaţi de pe picior.

„Practic, au fost defrişate parcele întregi. S-au folosit de furtuna din 2009 pentru a tăia mulţi arbori raportându-i ca doborâturi”

a mai spus Adrian Florescu.

Conform presei locale defrişările s-au făcut la iniţiativa sau cu complicitatea unora dintre pădurari, oameni care s-au îmbogăţit peste noapte şi nu-şi pot justifica legal averile.

Sistemul mafiot de tăiere a pădurilor pus la punct de aceştia a lucrat şi în beneficiul unor afacerişti locali ajunşi acum bogaţi şi influenţi chiar şi printre oamenii legii.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult