Categorized | Social

Ariane Landuyt, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, conducerea instituţiei a organizat, în Aula Magna, o conferinţă internaţională inedită. În cadrul ei, profesoara Ariane Landuyt de la Universitatea din Siena, Italia, a devenit Doctor Honoris Causa a Universităţii din Oradea.

Conferinţa internaţională „Strategy for a Constructive Neighbourhood Relation and New EU External Communication”, a început ieri, de la ora 10.00, şi a fost moderată de profesorul Mircea Brie.

În faţa unei săli pline, au vorbit prefectul – Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, viceprimarul municipiului Oradea – Vasile Mureşan, fostul Ministru responsabil cu negocierea aderării României la UE – Vasile Puşcaş, rectorul Constanatin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii – Sorin Curilă şi decanul Ioan Horga.

„Chiar dacă este un domeniu relativ tânăr în Universitatea noastră, Departamentul de Relatii Internaţionale şi Studii Europene este cunoscut pe plan naţional şi european.

Este pe primul loc în România la atragerea programelor Jean Monnet şi a avut o dezvoltare fulminantă. Tocmai de aceea îi felicit pentru acest eveniment şi le urez mult succes în continuare”

a spus în deschiderea conferinţei, rectorul Constantin Bungău.

Vasile Puşcaş, prof. dr la Universitatea Babes Bolyai a spus că îl bucură participarea la eveniment a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, aceştia fiind o dovadă vie că Departamentul de Relatii Internaţionale şi Studii Europene nu pregăteşte doar „teoretic” specialişti ci că ei sunt parte a bunului mers al comunităţilor locale.

A doua parte a conferinţei a fost dedicată acordării titlului de Docor Honoris Cusa profesoarei Ariane Landuyt de la Universitatea din Siena.

„O împlinire a carierei profesoarei din Siena a fost crearea unui program internaţional de Studii Europene, sub forma unei reţele care a inclus şi ţările din Estul Europei.

Dacă aceasta a început în anul 2000 cu doar cinci universităţi, cea din Siena, Salamanca, Coimbra, Strasbourg şi Atena, astăzi în reţea sunt 14 instituţii, printre care, din 2003 este şi Universitatea din Oradea.

Este autoarea a 11 cărţi şi peste o sută de lucrări în domeniu. Luând în considerare realizările sale profesionale şi sprijinul constant pe care l-a acordat Departamentului de Relatii Internaţionale şi Studii Europene, Universitatea din Oradea îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa”

a spus, în laudatio, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.

Conferinţa va continua până pe 11 iunie, urmând ca pe 5 iunie să se desfăşoare un workshop la Debrecen în Ungaria, pe 6 iunie unul la Uzhgorod, pe 8 iunie unul la Chernivtsi, ambele în Ucraina, iar pe 10 iunie, ultimul, la Chişinău, în Republica Moldova.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult