Categorized | Social

Municipalitatea vrea să amenajeze cafenele şi magazine de suveniruri în Cetatea Oradea pentru a aduce mai mulţi turişti

Primăria Oradea intenţionează să revitalizeze mai multe activități economice în Cetate, care să se reflecte într-o creștere cu 200% a numărului de turiști până în anul 2020. Pentru aceasta, municipalitatea are în plan încurajarea unor inițiativele private, cum ar fi amenajarea unor cafenele, restaurante, magazine de suveniruri sau alte activități care să genereze venituri din care să acopere cheltuielile de întreținere ale monumentului.

Miercuri, 5 iunie, Reprezentanții Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea împreună cu echipa de proiect, și reprezentanții ADR Nord Vest au susținut o conferință de presă cu ocazia demarării lucrărilor de restaurare aferente contractului cu finațare REGIO pentru Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Corpurilor B, C, D și E din Cetatea Oradea în vederea introducerii lor în circuitul turistic.

„Unul dintre obicetivele specifice ale proiectului este extinderea sezonului turistic prin introducerea Cetății Oradea în circuitul turistic și cultural European prin revitalizarea unor activități economice în Cetate, care să se reflecte în creșterea cu 200% a numărului de turiști până în anul 2020.

Proiectul va cuprinde așadar reabilitarea Corpului B cu o suprafață utilă de 3.523 mp, a Corpului C cu o suprafață utilă de 1.955 mp, a Corpului D cu o suprafață utilă de 788 mp și a corpului E cu 2.224 mp.

Așa cum se poate vedea și în Planul Urbanistic Zonal aprobat de Comisia Națională de Monumente, cele patru  corpuri vor adăposti: Corpul B: Muzeul Cetății, Centrul de Restaurare, Galeria de Artă, Casa Căsătoriilor, Centrul de Studii Religioase, Muzeul Multiconfesional, Muzeul Orășenesc, Corpul C: Galeria de Artă, Centrul de formare și perfecționare, Centrul de Afaceri Nonprofit; Corpul D: Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, iar Corpul E: Centrul  Cultural, Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, Biblioteca Virtuală”

a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte. Prezent la conferință, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanța valorificării acestor lucrări de restaurare.

„Costurile de întreținere a  acestor spații generoase vor fi cu siguranță foarte mari. Tocmai de aceea, trebuie să gândim încă de acum activități care să genereze aflux de turiști.

Astfel, va trebui să încurajăm inițiativele private, cum ar fi amenajarea unor cafenele, restaurante, magazine de suveniruri sau alte activități care să genereze venituri, cu care să putem acoperi cheltuielile de întreținere.

De asemenea, va trebui să găsim soluții viabile și pentru restaurarea zidurilor exterioare care protejează acest obiectiv turistic”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult