Categorized | Social

Municipalitatea vrea să amenajeze cafenele şi magazine de suveniruri în Cetatea Oradea pentru a aduce mai mulţi turişti

Primăria Oradea intenţionează să revitalizeze mai multe activități economice în Cetate, care să se reflecte într-o creștere cu 200% a numărului de turiști până în anul 2020. Pentru aceasta, municipalitatea are în plan încurajarea unor inițiativele private, cum ar fi amenajarea unor cafenele, restaurante, magazine de suveniruri sau alte activități care să genereze venituri din care să acopere cheltuielile de întreținere ale monumentului.

Miercuri, 5 iunie, Reprezentanții Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea împreună cu echipa de proiect, și reprezentanții ADR Nord Vest au susținut o conferință de presă cu ocazia demarării lucrărilor de restaurare aferente contractului cu finațare REGIO pentru Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a Corpurilor B, C, D și E din Cetatea Oradea în vederea introducerii lor în circuitul turistic.

„Unul dintre obicetivele specifice ale proiectului este extinderea sezonului turistic prin introducerea Cetății Oradea în circuitul turistic și cultural European prin revitalizarea unor activități economice în Cetate, care să se reflecte în creșterea cu 200% a numărului de turiști până în anul 2020.

Proiectul va cuprinde așadar reabilitarea Corpului B cu o suprafață utilă de 3.523 mp, a Corpului C cu o suprafață utilă de 1.955 mp, a Corpului D cu o suprafață utilă de 788 mp și a corpului E cu 2.224 mp.

Așa cum se poate vedea și în Planul Urbanistic Zonal aprobat de Comisia Națională de Monumente, cele patru  corpuri vor adăposti: Corpul B: Muzeul Cetății, Centrul de Restaurare, Galeria de Artă, Casa Căsătoriilor, Centrul de Studii Religioase, Muzeul Multiconfesional, Muzeul Orășenesc, Corpul C: Galeria de Artă, Centrul de formare și perfecționare, Centrul de Afaceri Nonprofit; Corpul D: Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, iar Corpul E: Centrul  Cultural, Centrul de Excelență în Domeniul Culturii și Artelor, Biblioteca Virtuală”

a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte. Prezent la conferință, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanța valorificării acestor lucrări de restaurare.

„Costurile de întreținere a  acestor spații generoase vor fi cu siguranță foarte mari. Tocmai de aceea, trebuie să gândim încă de acum activități care să genereze aflux de turiști.

Astfel, va trebui să încurajăm inițiativele private, cum ar fi amenajarea unor cafenele, restaurante, magazine de suveniruri sau alte activități care să genereze venituri, cu care să putem acoperi cheltuielile de întreținere.

De asemenea, va trebui să găsim soluții viabile și pentru restaurarea zidurilor exterioare care protejează acest obiectiv turistic”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult