Categorized | Social

Ardelenii, cei mai graşi din România!

Nimic nu vine pe lume gratuit. Intrarea României în rândul ţărilor Europene a adus cu sine nu doar avantaje ci şi aşa-numitele „boli ale modernităţii”, cum este obezitatea. Deşi nu putem vorbi de o diferenţă prea mare faţă de restul ţării, Ardealul este lider naţional în ceea ce priveşte obezitatea.

Conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă, mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, prinicipalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice. Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.

Peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în randul femeilor, 48% se confruntă cu această afecţiune.

Grav este că obezitatea îşi face tot mai mult loc între tineri, 18% dintre cei cu vârste între 15 şi 24 de ani sunt supraponderali. Cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 64 ani (25,2%), populaţia României având în total, aproximativ 200 de mii de tone de exces ponderal.

Conform aceluiaşi studiu, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăseşte Oltenia.

Obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. Este cauzată de o serie de factori medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emoţionali. Netratată, afecţiunea conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii.

Studiul are o marjă de eroare de ±2.4%, a fost realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România, pe un eşantion de 1.608 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta de peste 15 ani. Cercetarea s-a făcut la comanda Spitalului Ponderas din Bucureşti, singurul din România specializat în chirurgie metabolică, parte a unei reţele de unităţi medicale din Europa de Est.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult