Categorized | Eveniment

De ce să mergi la capătul lumii, când sunt atâtea de văzut în Bihor?

O mulţime de orădeni aleg să îşi petreacă vacanţele în ţări europene sau exotice deşi nu îşi cunosc aşa cum trebuie frumuseţile locale. Evident, fiecare dintre noi are dreptul de a alege unde preferă să îşi petreacă cele câteva săptămi de odihnă pe care le are pe an dar, poate, dacă ar face un mic efort ar descoperi că locurile în care se merge pe bani mulţi nu sunt departe de cele care se află la o azvâritură de băţ de casă. Sau, măcar, ar avea termen de comparaţie!

Firma de transport şi turism Euromaidec Touring s-a gândit să pună la dispoziţia celor interesaţi două tururi speciale în judeţul Bihor, unul axat pe Bisericile de lemn iar celălalt pe peşterile din munţii Bihorului.

Pentru a promova aceste monumente, marţi, 11.06.2013, a fost organizat şi un tur al judeţului, sub genericul „Turist prin bihor”. Prima oprire s-a făcut la complexul din Ineu de Criș, „Kings Land” acolo unde cei interesaţi pot practica activităţi de recreere cum sunt golful, pescuitul, echitaţia sau zboruri cu avioane ultra uşoare sau planoare.

A urmat satul Vadul Crişului, un legendar centru de olărit, unic în Europa datorită culorii albe a ceramicii rezultate în urma arderii. Aici, turiştii pot afla detalii importante despre olărit de la singura femeie care practică această artă şi pot cumpăra oale, farfurii şi ceşti tradiţionale, realizate cu multă măiestrie şi dăruire.

Bihorul este un loc cu mult potenţial şi în ceea ce priveşte lăcaşele de cult vechi. Printre el se numără Biserica Reformată din Remetea, construită în secolul XIV-XV, în stil gotic şi Biserica de lemn din Brăteşti, construită inițial în satul Sitani, la începutul secolului al XVIII-lea. „În prezent Biserica are 114 credincioşi iar slujbele se ţin şi în curte”, a explicat preotul Călin Popa, făcând un scurt istoric al lăcaşului de cult.

Cele mai căutate din Bihor, rămân însă peşterile. Peştera Meziad este unică în România datorită sălilor subterane de dimensiuni impresionante, a podului natural ce se întinde deasupra galeriei principale a peşterii şi a numeroaselor formaţiuni calcaroase care au primit de la localnici şi vizitatori denumiri de imagini lumeşti sau personaje fantastice.

Turiştii au putut afla de la ghidul peşterii că în interiorul acesteia s-au găsit urme din paleolitic şi neolitic, fiind o cavernă locuită de Homo sapiens şi de animale ca Ursus spelaeus (ursul de cavernă).

În concluzie, judeţul Bihor este plin cu monumente inedite şi peisaje unice care pot fi vizitate oricând la preţuri incomparabile cu cele ale unor excursii în afară. O vizită în Bihor este utilă şi pentru buzunarul propriu şi pentru încurajarea celor care încearcă să promoveze frumuseţile de pe aceste meleaguri.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult