Categorized | Social

Reţinut la graniţă pentru că a vrut să scoată din ţară obiecte de patrimoniu

Furtul de obiecte de patrimoniu şi vânzarea lor peste hotare, continuă să fie sport naţional. Poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat miercuri, 12 iunie un cetăţean român care intenţiona să scoată din ţară mai multe bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional – icoane, obiecte de vesela din argint şi cărţi vechi.

Bărbatul reţinut avea 37 de ani, era din Prahova şi a fost depistat la frontieră la volanul unei autoutilitare, transportând mai multe colete spre Elveţia. Având suspiciuni că ar transporta bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport.

Astfel au descoperit mai multe obiecte şi înscrisuri, printre care trei cărţi, posibil din 1955, replici ale originalelor din anul 1919, („Voyage Autour du Monde” scrisă de Jaques Arago, editura H.Lebrun-Paris, Becassine – Pendant La Guerre – editura Gautier et Languereau, Paris şi „Becassine” editura Gautier et Languereau, Paris), unsprezece obiecte de vesela (opt furculiţe si trei cuţite), trei icoane, din care două pictate sub sticlă, cu ramă de lemn şi una pictată pe lemn, încastrată în metal prelucrat în relief.

Pentru că obiectele nu aveau certificat de export eliberat de Direcţia Cultură Culte şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor şi sunt susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, s-a constituit o echipă din cadrul Muzeului „Tării Crişurilor’, în vederea expertizării bunurilor.

Totodată, poliţiştii de frontieră i-au întocmit barbatului dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de export ilegal de bunuri culturale mobile”.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult