Categorized | Social

Reţinut la graniţă pentru că a vrut să scoată din ţară obiecte de patrimoniu

Furtul de obiecte de patrimoniu şi vânzarea lor peste hotare, continuă să fie sport naţional. Poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat miercuri, 12 iunie un cetăţean român care intenţiona să scoată din ţară mai multe bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional – icoane, obiecte de vesela din argint şi cărţi vechi.

Bărbatul reţinut avea 37 de ani, era din Prahova şi a fost depistat la frontieră la volanul unei autoutilitare, transportând mai multe colete spre Elveţia. Având suspiciuni că ar transporta bunuri susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport.

Astfel au descoperit mai multe obiecte şi înscrisuri, printre care trei cărţi, posibil din 1955, replici ale originalelor din anul 1919, („Voyage Autour du Monde” scrisă de Jaques Arago, editura H.Lebrun-Paris, Becassine – Pendant La Guerre – editura Gautier et Languereau, Paris şi „Becassine” editura Gautier et Languereau, Paris), unsprezece obiecte de vesela (opt furculiţe si trei cuţite), trei icoane, din care două pictate sub sticlă, cu ramă de lemn şi una pictată pe lemn, încastrată în metal prelucrat în relief.

Pentru că obiectele nu aveau certificat de export eliberat de Direcţia Cultură Culte şi Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor şi sunt susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, s-a constituit o echipă din cadrul Muzeului „Tării Crişurilor’, în vederea expertizării bunurilor.

Totodată, poliţiştii de frontieră i-au întocmit barbatului dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de export ilegal de bunuri culturale mobile”.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult