Categorized | Internaţional

În timp ce Occidentul se ceartă, armata siriană ucide în masă rebelii, utilizând arme chimice

Reprezentanţii Statelor Unite au declarat joi, pentru prima dată că Siria a încălcat „linia roşie” prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor, ceea ce a determinat SUA să acorde un ajutor militar opoziţiei. De cealaltă parte, Rusia, ţară suspectată că livrează arme pe sub mână armatei siriene, a apreciat dovezile ca „neconvingătoare”. Aşa cum era de aşteptat, oamenii lui Bashar Al Assad neagă toate acuzaţiile.

În urmă cu o săptămână, ministrul francez de Externe ridicase semnale de alarmă, cu privire la folosirea armelor chimice, în timp ce agenţiile de informaţii israeliene avertizaseră despre acest lucru încă din aprilie.

„Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice”

a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice. Deşi nu există rapoarte precise, o sursă din cadrul Senatului american estimează că regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de până la opt ori până în prezent.

Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de arme chimice de pe teritoriul Siriei sunt în totalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.

Acuzaţiile Statelor Unite „nu sunt convingătoare”, a declarat vineri, 14 iunie 2013, consilierul diplomatic de la Kremlin – Iuri Uşakov.

„Spunem clar că ceea ce ne-au prezentat americanii nu ni se pare convingător”

a declarat el, anunţând că a avut deja loc o întâlnire între reprezentanţi ruşi şi americani, în cursul căreia americanii au prezentat informaţiile de care dispun.

Dacă nu aţi folosit arme chimice, lăsaţi-ne să verificăm!

Tot vineri, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussem a îndemnat autorităţile siriene să permită ONU să ancheteze situaţia în teren.

„Este urgent ca regimul sirian să permită ONU să ancheteze asupra utilizării de arme chimice. Utilizarea de armament chimic este total inacceptabilă şi constituie o încălcare a dreptului internaţional”

a scris Rasmussen într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Reacţia regimului din Siria a fost previzibilă, aceştia calificând drept „minciuni” acuzaţiile Statelor Unite.

„Casa Albă a difuzat un comunicat plin de minciuni privind utilizarea de arme chimice în Siria, bazându-se pe afirmaţii false. Decizia Statelor Unite de a oferi armament insurgenţilor demonstrează implicarea directă în baia de sânge din Siria”

a a reacţionat Ministerul sirian de Externe.

„Această situaţie ridică semne de întrebare serioase în legătură cu sinceritatea demersurilor de găsire a unei soluţii la criza politică din Siria”

a mai precizat un oficial din cadrul regimului Bashar al-Assad.

Deşi armele chimice sunt interzise la nivel internaţional de ONU, prin Convenţia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare. Comunitatea Internaţională apreciază că depozitele de arme chimice (gaz sarin, gaz muştar şi gaz XY) sunt printre cele mai mari din lume.

Statele Unite discută cu ţările vecine asupra necesităţii securizării acestor armamente, în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad se va prăbuşi, astfel încât acestea să nu încapă pe mâna Al-Qaida.

This post was written by:

- who has written 4259 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult