Categorized | Social

Piaţa Unirii devine spaţiu de evenimente şi concerte. Copacii vor fi tăiaţi, se va monta un ceas solar şi 52 de corpuri de iluminat din fier forjat!

În martie 2012, Primăria Oradea a semnat contractul de finanțare în cadrul programului Regio de  reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Unirii. În urma discuţiilor cu mai mulţi arhitecţi şi specialişti, a fost decisă revizuirea proiectului tehnic elaborat inițial, în vederea înbunătățirii acestuia. Revizuirea proiectului a fost elaborată recent, urmând ca noua formă a proiectului să fie prezentată în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 20 iunie.

Proiectul revizuit a fost prezentat marţi, 18 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, de viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul Horia Gavriș.

Conform spuselor viceprimarului Mălan, revizuirea proiectului a fost necesară datorită faptului că proiectul inițial nu corespundea conceptului de piață publică.

„Pornind de la această idee, am încercat să găsim colaboratori pentru realizarea unei alte variante, iar proiectul elaborat arată că atunci când orădenii pun suflet se realizează o muncă de înaltă calitate”

a explicat viceprimarul.

Față de proiectul elaborat inițial, cel revizuit vine cu o serie de modificări. Astfel, se va schimba circulația rutieră din centru, accesul mașinilor fiind interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau – biserica cu Lună şi vor dispărea parcările din Piața Unirii. Cele două stații de tramvai din locația actuală vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau.

De asemenea, vor fi construite 4 fântâni arteziene din piatră naturală în nuanțe verde și roșu cărămiziu, care vor delimita un spațiu ce va oferi posibilitatea organizării unor evenimente majore ale orașului.

„Vrem să scoatem în evidenţă valorile arhitecturale ale comunităţii!”

 

Totodată, s-a pus şi problema spațiului verde, care conform noului proiect va fi mult mai extins și mult mai variat de cât cel existent. În urma discuțiilor cu specialiști în domeniu, s-a hotărât înlocuirea în totalitate a arborilor și arbuştilor existenţi cu plante valoroase care pot oferi o priveliște atractivă pieței pe toată perioada anului. Se va realiza și un gazon care va fi întreținut prin irigație subterană, stratul de gazon fiind în același plan cu piața.

O altă noutate o reprezintă apariția unui obelisc din piatră în dreptul străzii Vasile Alecsandri, acesta funcționând ca un ceas solar.

Pentru a scoate în evidență valorile arhitectuale ale pieței vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat, în proiect regăsindu-se și un sistem de iluminat a clădirilor din jurul pieței.

Tot aici va fi construit un post trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesitățile Pieței Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în fața palatului Vulturul Negru și va fi instalat și un sistem video pentru supravegherea pieței.

În ciuda faptului că, față de proiectul inițial, cel revizuit a suferit modificări esențiale, care au contribuit în mod cert la evidențierea valorilor arhitectuale ale centrului istoric orădean, viceprimarul Mălan a explicat că modificările sugerate de noul proiect tehnic (fântânile din piatră cu stâlpi ornamentali, stâlpii de iluminat din fier forjat, elementele noi ale spațiului verde etc.) nu modifică valorile financiare ale proiectului, atât cheltuielile eligibile cât și cele neeligibile rămânând aceleași.

Acest lucru s-a datorat şi contribuţiei benevole a unor specialişti, care s-au implicat direct în revizuirea proiectului. Aceştia au fost şi ei prezenţi la conferinţa de presă, unde viceprimarul a ţinut să le mulţumească pentru spiritul lor civic.

Prezent la conferință, arhitectul Horia Gavriș, autorul proiectului tehnic revizuit a menționat:

„Scopul proiectului a fost de a identifica Oradea și valorile pe care le prezintă pentru Europa, în așa fel încât piața să fie utilizabilă zi de zi pentru cetățeni. Oradea transmite bucuria de a trăi, iar pentru un arhitect este fascinant să te implici în identificarea tradițiilor și posibilităților implementării spiritului națiunii.

Prin elementele de arhitectură existente în noul proiect au fost unificate stilurile dominante ale Pieței Unirii și pentru a aduce proiectului o plusvaloare s-a pus accent pe evidențierea tradițiilor existente.”

În cazul în care la ședința Consiliului Local din 20 iunie consilierii aprobă modificările aduse proiectului tehnic pentru reabilitarea, modernizarea și refacerea scuarurilor în Piața Unirii, se va realiza un caiet de sarcini conform cu proiectul elaborat, urmând apoi să se organizeze procedura de licitație pentru reabilitarea Pieței Unirii.

„În conformitate cu etapele procedurii de licitație publică, sperăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4346 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult