Categorized | Social

„Rămâi tu însuţi”, o campanie de informare despre cancerul la sân

Oradea a fost joi, 20 iunie, gazda unui seminar care a avut în centru problema cancerului la sân. Evenimentul a făcut parte din campania „Rămâi tu însuţi”, o campanie de informare a femeilor despre boală, tratament și consiliere psihologică.

Conform organizatorilor, cancerul de sân ocupă locul întâi atât ca rată de incidență, cât și ca rată a mortalității. Prin urmare, informarea pacientelor este foarte importantă.

„Încă mai sunt lucruri care nu se știu despre această boală. Din seria știați că, aș putea să menționez câteva aspecte: cancerul mamar are un debut cu 3-5 ani înainte de detecția clinică. Se știe prea puțin că prima sarcină după 30 ani este un factor de risc”

a spus dr Simona Mihuțiu, medic primar oncolog la Centrul Oncologic din Oradea.

În privința diagnosticarii și tratamentului, dr Mihuțiu explică:

„Diagnosticul de cancer mamar se poate pune în urma autopalpării, în urma screeningului mamografic. Cel din urmă scade cu 40% incidența bolii. Pentru stadiul I al bolii se folosesc tratamente agresive cu rol curativ, iar în stadiul IV se folosesc tratamente blânde, concepute pentru a crește calitatea vieții”.

a mai spus medicul.

Anual în România sunt diagnosticate în jur de 10.000 de paciente cu cancer

 

Un rol important în tratarea afecţiunii îl are consilierea psihologică.

„Sunt foarte multe momente în care pacientele au nevoie de consiliere. Un prim moment este la aflarea diagnosticului.

Apoi, la debutul și pe parcursul tratamentului, dar și în cazul unei recidive, a progresiei bolii sau la trecerea de la tratamentul curativ la cel paliativ.

În acest context, trebuie să amintesc că Oradea este al doilea centru oncologic, după București, care a angajat un psiholog”

a declarat Corina Lupău, psiholog clinician principal la Clinica de Oncologie din Oradea care a mai spus că

„echipa medic oncolog-pacientă-psiholog este extrem de importantă. Chirurgul nu mai este <rege>. În secolul XXI, cancerul de sân nu poate fi abordat doar din punct de vedere terapeutic.

Fiecare pacientă este unică, tocmai de aceea tratamentul, consilierea psihologică trebuie personalizată.”.

În cadrul campaniei „Rămâi tu însuţi”, în perioada 18 iunie – 1 iulie 2013 vor fi organizate șapte conferințe de presă în Cluj, Iași, Oradea, Craiova, Constanța, Timișoara și București, unde o echipă oncolog-psiholog va discuta despre soluțiile moderne de tratament în cancerul la sân.

Urmează ca în septembrie, medicii să ofere pacientelor un material informativ despre boală și opțiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.

În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic.

Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creștere, în România dar și în lume.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4364 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult