Categorized | Oradea

Fenechiu condamnat la 5 ani de închisoare. Urmează Dragnea?

Ceea ce nu este în stare să facă actualul Guvern, curăţenie între miniştrii care au probleme cu legea, face justiţia. Liberalul Relu Fenechiu a fost vineri, 12.07.2013, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Tranformatorul”, în aceeaşi zi prezentându-şi demisia din Guvern. Culmea este că, deşi era anchetat de DNA, ministrul continua să încaseze dividende de la o firmă care făcea afaceri cu statul

Conform Mediafax, susţinut până în ultima clipă atât de către preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, cât şi de premierul Victor Ponta, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu era considerat unul dintre „greii” partidului, adeptul conducerii cu „mână de fier”.

În vara anului 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Concret, Fenechiu a fost acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei

DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la peste 6,4 milioane lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Firma de la care lua bani avea contracte cu statul

 

Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba).

Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.

În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%).

În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an, pe lângă indemnizaţia de deputat, vicepreşedintele PNL a mai obţinut din dividendele aferente anului 2011 – peste 1,5 milioane de lei, iar în 2012 – peste 400 de mii de lei, de la Fene Grup SA, societate care a înregistrat o serie de contracte cu societăţi de stat şi autorităţi publice.

Relu Fenechiu are 48 de ani, este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini, este lider al PNL Iaşi şi, în Parlament, se află la al patrulea mandat de deputat.

Fenechiu şi Dragnea pe lista neagră a Comisiei Europene

 

Chiar dacă nu îi nominaliza pe cei doi miniştrii, Raportul întocmit de Comisia Europeană cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare, cerea Guvernului să renunţe la ei.

„Noul Guvern și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, însă în rândul noilor miniștri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupție.

În recomandările sale din luna iulie, Comisia și-a exprimat speranța că miniștrii vor da un exemplu în ceea ce privește respectarea aspectelor legate de integritate: același lucru este așteptat și în ceea ce privește acuzațiile de corupție.

Este esențial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcții ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate”

se afirma în raport.

În ciuda acestor observaţii Guvernul condus de Victor Ponta a continuat să îi ţină în spate pe Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea sub pretextul că nicio instanţă nu se pronunţase asupra vinovăţiei lor.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult