Categorized | Social

De neuitat. Valea Iadului o încântare pentru cei mai curajoşi dintre elevi

15 tineri din Bihor au participat la începutul acestei luni la o tabără inedită pe Valea Iadului. Elevii au parcurs zeci de kilometrii zilnic, au vizitat Cascadele Vălul Miresei, Ieduțului, Iadolina, Miss, și au urcat până la altitudinea de 1.500 de metri, pe vârful Gruiul Ursului.

Din 5 şi până pe 10 august, Asociaţia de Pescuit Sportiv „Aqua Crisius” a organizat tabăra Junior Ranger „Valea Iadului”, la care au participat 15 elevi câștigători din școlile municipiilor Oradea și Beiuș, dar și din comunele Curățele și Bulz.

Aceştia au fost cazați în corturi la cantonul Murgașu din aria protejată Valea Iadului, au facut trasee zilnice, parcurgând zeci de kilometri, și au vizitat Cascadele Vălul Miresei, Ieduțului, Iadolina, Miss, și au urcat până la altitudinea de 1.500 de metri pe vârful Gruiul Ursului.

Elevii au fost împărțiți în echipe, concurând pentru titlul de cea mai bună echipă și cel mai bun „Junior Ranger”. Au învățat tehnici și metode de orientare pe trasee (participând la un concurs de orientare), importanța echipamentului, identificarea urmelor de animale, recunoașterea speciilor din ariile protejate, necesitatea protecției mediului, colectarea selectivă a deșeurilor, etc.

Pe lângă activitățile de educare şi conștientizare, elevii au fost animați în concursuri individuale sau pe echipe (Smile, Salvatorii, The Girls, Master Rangers).

În finalul taberei, echipa câștigătoare a fost declarată echipa „Smile”, formată din Iulia Boc, Paula Filip, Miruna Dinu și Georgiana Blaga.

Premiul de cel mai bun „Junior Ranger” a fost împărțit între tânărul cercetaș Alex Lucaciu din Oradea și eleva Paula-Alexandra Filip din comuna Bulz.

Tabăra, organizată de Asociaţia de Pescuit Sportiv „Aqua Crisius”, a făcut parte din proiectul „Să redescoperim valorile naturale ale văii Iadului” – Programul Spații Verzi – Arii Naturale Protejate, finanţat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult