Categorized | Social

Eforturi pentru micuţii cu tuberculoză. Asociaţia Amia a renovat secţia de pediatrie a Spitalului TBC

Rază de speranţă pe chipurile copilaşilor cu tuberculoză din Oradea. Vineri, 23 august 2013, Asociaţia Amia-Suflet de Copil, alături de voluntari şi parteneri, a inaugurat secţia de pediatrie a fostului Spital de pneumoftiziologie (TBC) Oradea.

Parteneriatul cu societatea civilă dă din ce în ce mai multe roade în Oradea.

„Noi încercăm să oferim condiţii cât mai bune copiilor de aici prin relocarea lor într-un sediu nou dar până atunci ne bucură implicarea acestor oameni”

a spus managerul Spitalului Municipal Oradea, Laurean Pop. Alături de el, la conferinţă a fost prezentă şi doctoriţa Marilena Crişan, specialist în pneumologie.

„Mă bucur să văd că la nevoile TBC răspunde societatea civilă. Nu ne îngrijorează atât de mult numărul de cazuri cât formele din ce în ce mai grave la vârste foarte mici. Ne-am bucura dacă aceste lucruri ar fi înţelese şi de cei care ar trebui să ne ajute ca să nu mai trăim de la o lună la alta”

a spus doctoriţa Marilena Crişan, cu referire la faptul că programul de sănătate pentru TBC a trecut din subordinea Casei de Asigurări de Sănătate în cea a Ministerului Sănătăţii, acesta neacordându-i interesul meritat.

Împreună, dăm o nouă faţă spitalului

 

Într-o perioadă de aproximativ o lună au fost renovate patru saloane, sala de tratament şi spaţiile comune de la etajul secţiei. Pentru a crea o atmosferă cât mai prietenoasă, pereţii au fost decoraţi cu picturi viu colorate care au adus cele mai îndrăgite personaje din desene animate chiar lângă pătuţurile micilor pacienţi.

Pe lângă acestea, proiectul a inclus şi dotarea secţiei cu o nouă canapea pentru examinare pediatrică, două televizoare LED, saltele pentru paturi, aerisiri la băi şi schimbarea obiectelor sanitare defecte.

De asemenea au fost recondiţionate scăunelele, iar florile au primit ghivece noi şi colorate, totul pentru a aduce un zâmbet pe chipul copilaşilor internaţi acolo. Investiţia s-a ridicat la peste 12,5 mii lei şi foarte multă muncă voluntară, estimată la 15 mii de lei.

„Voluntarii AMIA lucreză în fiecare zi cu copiii abandonaţi sau fără aparţinători din spitalul TBC Oradea. Perioada de spitalizare este în unele cazuri de luni întregi, iar micuţii, pe lângă îngrijire medicală, au nevoie de dragoste, atenţie şi căldură.

Misiunea fiecărui voluntar este  de a le dărui toate acestea micuţilor, iar acum, cu saloanele renovate şi pictate, credem că şederea lor în spital va fi mai plăcută.”

a spus Alina Crainic, fondator AMIA.

Renovarea secţiei de pediatrie a făcut parte din proiectul „Împreună, dăm o nouă faţă spitalului”, proiect iniţiat în luna iunie şi care s-a bucurat de suportul voluntarilor, a prietenilor de pe reţelele de socializare, a agenţilor economici precum Schrack Technick, Oramil şi de ajutorul angajaţilor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Deşi numărul cazurilor de tuberculoză s-a redrus la aproape jumătate faţă de anii anteriori, în ultimele şase luni, în Bihor 18 copii au fost trataţi de tuberculoză, 6 dintre ei în formă gravă.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult