Categorized | Social

Medicii ies în stradă. Şi Bihorul va trimite protestatari la Bucureşti!

După ce în vară au cerut Ministerului Sănătăţii să găsească soluţii pentru salariile rezidenţilor cu scopul de a împiedica exodul acestora spre Occident, solicitare care nu a fost rezolvată, medicii din Bihor ameninţă şi ei că vor ieşi în stradă în această lună.

Nemulţumiţi că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul nu îşi respectă promisiunile, medicii din România au decis ca din această lună să intre în grevă.

„Din vară de când am cerut organelor competente să rezolve problema salarizării şi până acum nu s-a făcut aproape nimic. Salarizarea medicilor rezidenţi este aceeaşi iar exodul acestora spre Occident continuă”

a spus, dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.

Prima parte, cea care ţine de organizarea grevei, s-a şi realizat în Bihor, Colegiul Medicilor încheind deja o alianţă cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, cu Sanitas, cu Camera Federativă a Medicilor, cu Colegiul Medicilor Dentişti, cu Colegiul Farmaciştilor şi Colegiul Biochimiştilor, Biologilor, Chimiştilor şi Fizicienilor.

„Această coaliţie a fost încheiată pentru că dorim să ne apărăm interesele împreună. Conform graficului grevei, din 19 septembrie şi până pe 27, 120 de medici din toată ţara vor picheta zilnic sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe.

Judeţul Bihor va trimite 20 de medici care vor protesta pe 26 septembrie.

Deocamdată nu vor ieşi în stradă medicii din spitale şi nici medicii de familie, ci doar cei din Sanitas”

a spus dr. Carmen Pantiş.

Dorim o finanţare mai corectă a sistemului de sănătate!

 

Conform aceleiaşi surse, la Colegiul Medicilor din România sunt înregistraţi 39.984 de medici iar peste hotare lucrează mai mult de 20.000 de medici. În Anglia, în sistemul medical, sunt mai mulţi români decât indieni ceea ce e o mare „performanţă”.

La fiecare patru ore, un medic român pleacă din ţară, în acest ritm România riscând să rămână fără rezidenţi.

„La banii pe care îi iau aceşti medici, este normal să plece din România. Dorim o finanţare mai corectă a sistemului de sănătate, adică la 6% din PIB. Anul acesta am primit cu 18% mai puţini bani decât în 2012, ceea ce nu este normal.

Importantă ar mai fi şi respectarea orelor de muncă, la 12 ore pe noapte să primim 24 de ore libere. Fără o odihnă corespunzătoare nu putem să oferim servicii de calitate pacienţilor. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu facem un protest pentru bani, nu asta este ţinta supremă ci pentru o viaţă decentă pentru pacienţi.

Nu putem face nimic pentru ei dacă nu avem condiţii de lucru decente şi nu suntem respectaţi. Noi încă mai sperăm că lucrurile se vor rezolva şi nu va fi nevoie să ieşim în stradă”

a mai spus Carmen Pantiş.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult