Categorized | Social

Clopoţelul de toamnă a sunat în şcolile din Bihor

În jur de o sută de mii de copii au început oficial şcoala, luni, 16 septembrie 2013, în Bihor. Cei mai mulţi, aproape 10 mii de micuţi, au păşit pentru prima dată într-o şcoală, făcând cunoştinţă cu învăţătoarele şi colegii pe care în următoarele luni îi vor vedea în fiecare zi.

Cei mai curioşi au fost cei 5.206 copii din clasa pregătitoare şi cei 4.056 de elevi din clasa I.

„În Bihor au început şcoala în jur de o sută de mii de elevi, 28.228 în clasele 0-IV, 24.603 în clasele V-VIII, 24.552 în ciclul liceal, 1.308 în ciclul postliceal şi 797 în şcoli profesionale. Lor li se mai adaugă şi elevii care învaţă în şcoli particulare”

a spus, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Ca noutăţi, comparativ cu anul trecut, elevii vor avea o zi în plus de vacanţă, de Paşti, iar semestrele au fost împărţite aproape egal, primul a început ieri şi se va termina pe 31 ianuarie 2014 (vacanţa de iarnă va fi între 21 decembrie şi 5 ianuarie 2014), iar al doilea va începe pe 10 februarie şi se va încheia pe 20 iunie (vacanţa de vară va fi între 21 iunie şi 14 septembrie 2014).

Între 1 şi 9 februarie va avea loc vacanţa intersemestrială iar între 12 aprilie şi 22 aprilie va avea loc vacanţa de primăvară. Săptămâna „Şcoala Altfel”, rebotezată în „Să ştim mai multe, să fim mai buni”, va avea loc în perioada 1 – 7 aprilie 2014.

Peste două mii de elevi şi părinţi la Onisifor Ghibu

 

Încă de la ora 9.00 careul din curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu a început să prindă viaţă, zeci de părinţi, cu copiii de mână, aşezându-se în spaţiul în care urma să aibă loc festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Razele de soare şi muzica ce răsuna la staţia din curtea şcolii destindeau atmosfera, în timp ce micuţii încercau să se agaţe de mâinile mămicilor şi bunicilor, conştienţi că după ceremonie, aceştia vor pleca lăsându-i cu noii colegi şi profesori. La ora 10.00, la careu, se adunaseră mai mult de două mii de persoane, cu flori şi zâmbete pe buze.

„La noi sunt 1.740 de copii, 119 copii în clasa zero, şi 115 în clasa I, dintre aceştia trei clase fiind foste pregătitoare. Mai avem 140 de copii în clasa a V-a şi 125 în clasa a IX-a”

a spus directorul Mircea Pop, care avea să deschidă festivitatea de începere a noului an şcolar.

După ce s-a cântat Imnul, a urmat o scurtă slujbă de aproximativ 15 minute. Învăţătoarele de la fiecare clasă nou formată au fost prezentate pe rând, directorul felicitându-i pe copiii care au ales să înveţe la Ghibu.

„Ne bucurăm să vedem că tot mai mulţi elevi aleg liceul nostru, ceea ce este o dovadă că eforturile ne sunt răsplătite.

Faptul că oferim un învăţământ de calitate este dovedit şi de rezultatele foarte bune de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, acolo unde ne situăm printre şcolile fruntaşe din Bihor.

Dacă în trecut eram văzuţi ca o pepinieră pentru şcolile mari din centrul oraşului, iată că tot mai mulţi elevi aleg să continue liceul aici. Sperăm ca şi autorităţile locale să ne sprijine pentru ca baza materială să se ridice la nivelul rezultatelor pe care le avem”

a mai spus Mircea Pop.

Bolojan la Gojdu şi Vuia

 

Cu ocazia deschiderii noului an școlar, primarul Ilie Bolojan a participat la festivitățile de deschidere de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.

Primarul a urat în numele Primăriei Oradea, mult succes în noul an școlar, putere de muncă și rezultate pe măsură, tuturor copiilor din municipiu.

Viceprimarul Ovidiu Mureșan a participat la rândul său la festivitățile de deschidere de la Școala Generală „Oltea Doamna”, Școala Generală „Nicolae Bălcescu” și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult