Categorized | Social

Protestele pentru Roşia Montană, continuă: „Vrem natură și cultură, nu cianură și fractură!”

Duminică, 15 septembrie, de la ora 18.00 la 20.00, peste 500 de orădeni au participat la un miting și la un marș de solidaritate cu Roșia Montană, desfășurate pe traseul Piața Unirii, Parcul 1 Decembrie, Parcul Libertății, Parcul Traian.

Manifestanţii au scandat: Uniți salvăm Roșia Montană! Uniți salvăm Patria Română! Fără cianuri! Refuz, rezist, nu vreau gaze de șist! Nu vrem să fim o nație de sclavi! Nu corporația face legislația! Vrem natură și cultură, nu cianură și fractură! România nu uita, Roșia e inima! Nu putem bea bani! Deșteaptă-te, române, din somnul cel de aur!

În Parcul Traian au vorbit mai mulți participanți despre pericolele proiectului cu cianuri de la Roșia Montană și despre atitudinea guvernanților despre care au spus că vând resursele țării unor interese străine.

Printre vorbitori s-au numărat Cătălin Popa, doctor în filosofie și manager al unei mici întreprinderi orădene, biologul Anna Marossy (care a spus în română și maghiară că proiectul este un atentat la siguranța națională și la viitorul copiilor noștri), profesorul Orlando Balaș, Ioana Lucaciu, Laura Turdean și alți bihoreni.

În afară de oprirea proiectului de minerit cu cianuri și interzicerea acestei tehnologii în România, participanții au mai cerut interzicerea exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, stoparea proiectelor de microhidrocentrale, interzicerea cultivării organismelor modificate genetic, măsuri pentru stoparea defrișărilor abuzive și garantarea protecției mediului prin Constituție.

Manifestări pro-Roșia Montană și împotriva mineritului cu cianuri vor avea loc zilnic de la ora 18.00 la statuia lui Mihai Viteazu din Piața Unirii din Oradea, iar duminică, 22 septembrie, va avea loc un alt miting și marș de solidaritate cu Roșia Montană, începând de la ora 17.00, oră la care încep mitingurile anti-cianuri și pro-Roșia Montană din întreaga lume.

Orlando Balaș

 

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult