Categorized | Social

Au învăţat să piloteze supersonicul! Centrul Oncologic de la Oradea lucrează la foc continuu

Medicii de la Centrul Oncologic din Oradea vor lucra de la jumătatea acestei luni în trei ture pentru a creşte numărul de pacienţi trataţi. Chiar şi în aceste condiţii tot vor rămâne pacienţi pe liste de aşteptare, lucru care ar putea fi rezolvat doar anul viitor când ar putea sosi un al doilea accelerator liniar de particule.

Conform reprezentanţilor Spitalului Municipal din Oradea, de la începutul lunii echipa de oncologi s-a focalizat pe brahiterapie, procedură care se face doar în două centre din România, la Oradea şi la Institutul Oncologic din Bucureşti.

„Fiecare dintre colegii mei au câte o listă de aşteptare. Asta pentru că nu mai există un astfel de apart în regiune iar numărul bolnavilor este în creştere.

Avem promisiuni că anul viitor vom mai avea un accelerator liniar de particule, ceea ce ne va ajuta să putem trata mai multe persoane. Pentru a îmbunătăţi situaţia la această oră, echipa de oncologi va lucra în trei ture, de la 7.00 dimineaţa la 10.00 seara”

a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Laurean Pop, managerul Spitalului Municipal.

Pentru rezolvarea cazurilor de cancer, procedurile care se fac cu acceleratorul de particule reprezintă însă doar o verigă în cadrul tratamentului pacienţilor, adică 30-35% din tot volumul activităţii oncologice.

„Vom creşte numărul de pacienţi trataţi la 80-85”

 

Alături de managerul Spitalului Municipal la conferinţă au mai fost prezente doctoriţele Szabo Edina, Teodora Flonta şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

„Echipa este formată din patru medici, patru fizicieni, nouă asistenţi şi mai multe infirmiere. Aparatura este foarte performantă, iradiind pacientul doar acolo unde este necesar. Este ca şi cum a pilota un avion supersonic, tocmai de aceea, fiecare lucru trebuie efectuat la micron.

În acest moment avem 62 de pacienţi. Prin suplimentarea numărului de ture vom putea creşte numărul de pacienţi la 80 – 85, dar asta nu va rezolva problema. Avem nu mai puţin de 120 de pacienţi care aşteaptă pentru iradiere.

Lucrurile se mişcă greu pentru că pacienţii trebuie să facă peste 30 de ore de tratament, ceea ce înseamnă că pentru a trata un singur pacient avem nevoie de 5-6 săptămâni. Nu este uşor, dar sperăm ca anul viitor, odată ce va veni noul accelerator, să putem ajuta mai mulţi bolnavi”

a spus, Szabo Edina care a mai adăugat că în judeţul Bihor sunt înregistrate în jur de 2000 de cazuri noi de cancer pe an şi că României îi lipsesc 30 de acceleratoare liniare de particule pentru a face faţă acesteor situaţii.

Mai mult, conform aceleiaşi surse, 40% din pacienţii oncologici din România nici măcar nu ajung la radioterapie.

Universitatea din Oradea vrea să desfiinţeze masteratul pe fizică medicală

 

În loc să fie ajutaţi în demersul lor, reprezentanţii Universităţii din Oradea au în proiect să elimine din programă masteratul de fizică medicală, singurul care poate ajuta la pregătirea specialiştilor care lucrează cu aceste aparate.

„România are nevoie de 500 de fizicieni medicali în următorii 15 ani dar reprezentanţii Universităţii din Oradea vor să desfiinţeze masterul de fizică medicală pe motiv că nu au suficienţi masteranzi. În loc să profite de acest lucru, de faptul că aici, la Oradea, există o astfel de aparatură, ei se leagă de numărul de masteranzi”

a spus dezamăgit managaerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp care a precizat că nu este vorba despre decanul şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe, acolo unde se înţelege necesitatea acestei specializări, ci de conducerea instituţiei.

Problema nu este aici legată doar de numărul de studenţi ci şi de slaba salarizare a fizicienilor medicali, problemă discutată săptămâna trecută la Conferinţa Fizicienilor Medicali de la Băile Felix, şi pe care dr. Gheorghe Carp a spus că o va supune atenţiei ministrului Eugen Nicolăescu.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult