Categorized | Social

„Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!”, o nouă campanie pentru educaţie sexuală în şcolile din Bihor!

Medici, inspectori şcolari şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor şi-au dat joi, 26 septembrie, întâlnire pentru a da startul unei campanii de educaţie sexuală pentru tinerii din şcoli. Scopul campaniei este acela de a-i informa despre existenţa mijloacele contraceptive şi a cabinetelor de planing familial pentru ca aceştia să nu repete greşelile pe care unii le-au făcut şi le regretă.

Din 16 septembrie şi până pe 29 noiembrie, în toate liceele din Bihor va avea loc campania „Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!”. Ea se va desfăşura în şcoli prin intermediul cabinetelor medicilor unităţilor de învăţământ şi în unităţile economice cu pondere feminină mai mare.

„Ne înspăimântă în continuare ideea de copii cu copii. Aici trebuie să lucrăm temeinic pentru că tinerele ajung în aceste situaţii pentru că nu sunt informate şi nu ştiu la ce se expun.

Cabinetele medicilor şcolari sunt eficiente pentru că judeţul Bihor are cei mai mulţi medici în şcoli din România, iar tinerii ajung acolo regulat, mai ales că trebuie să fie vaccinaţi”

a spus dr. Călin Sonea, consilier al DSP Bihor, într-o conferinţă la care au mai participat medicii Daniela Jula şi Monica Rotar de la Spitalul Judeţean, Diana Racz de la DSP Bihor, Cecilia Lăzău de la Spitalul Municipal, Olah Eniko de la unul dintre cabinetele de medicină şcolară, Ildiko Bohacs de la dispensarul medical al ASCO şi profesoara Mioara Ţigan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

Avortul nu este o metodă de contracepţie ci un eşec al contracepţiei

 

Deşi este organizată pe o tematică naţională, campania răspunde unor cerinţe şi nevoi locale pregnante.

„Dorim să îi facem pe tineri să înţeleagă că avortul nu este o metodă de contracepţie ci un eşec al contracepţiei.

În cabinetul de planing familial de la Maternitate oferim chiar şi consiliere şi mijloace de contracepţie gratuită, elevilor, studenţilor, şomerilor, pensionarilor de boală şi celor care au venit minim pe economie şi aduc documente care demonstrează acest lucru.

Vin zilnic 20-30 de persoane dar avem posibilitatea să ajutăm mai multe persoane, dacă acestea ar veni. Ne dorim mult ca mesajul să fie conştientizat de tineri iar adresabilitatea să crească”

a spus Daniela Jula, doctor la Spitalul Judeţean.

Foarte importantă este şi colaborarea cu Inspectoratul, lucru subliniat de dr. Zoia Bitea, directorul executiv adjunct al DSP Bihor.

„Primim cu braţele deschise această iniţiativă pentru că o considerăm bine-venită în rândul tinerilor din şcolile noastre. O vom sprijini şi disemina în toate şcolile din Bihor”

a spus, Mioara Ţigan, care, pe lângă funcţia de inspector al IŞJ Bihor este şi profesor de biologie.

Campania va dura până pe 29 noiembrie, urmând ca primele rezulatate, cele referitoare la diseminarea mesajului, să fie făcute publice în ultima lună a anului curent. Rezultatele cele mai importante, cele legate de comportamentul tinerilor după închierea campaniei, se vor vedea în timp.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult