Categorized | Oradea

Românii nu au încredere în corectitudinea licitaţiilor publice

88% dintre românii participanți la un sondaj de opinie pe un eșantion reprezentativ național nu au încredere în corectitudinea modului în care se efectuează achizițiile publice în România, ceea ce, conform Institutului pentru Politici Publice (IPP), ar trebui să determine actualul Guvern să modifice legislaţia în domeniu şi să se apuce de reforme.

Guvernul trebuie să oprească practica modificărilor punctuale succesive ale cadrului legal și

„să înceapă de urgență o reformă radicală a politicilor naționale în domeniu pentru a recupera pierderea credibilității acestui important sector care valorează peste 20 de miliarde de euro anual”

se afirmă într-un comunicat al IPP care consideră că recent lansata dezbatere publică la nivelul UE a Directivei în achiziții publice poate stimula o asemenea decizie de reformare profundă a sistemului pe care trebuie să și-o însușească direct Primul Ministru.

Românii percep domeniul achizițiilor publice și în general al cheltuirii resurselor publice ca fiind ineficient, incapabil să acceseze servicii și lucrări durabile care să optimizeze în timp sumele de bani cheltuite în domeniu, dar și controlat politic, motive pentru care ei își pierd interesul pentru acest subiect.

„Numai 28% declară că sunt direct interesaţi de achiziţii publice derulate de instituţiile publice, însă majoritatea covârşitoare (78%) este conştientă de faptul că ineficienţa cheltuielilor publice afectează calitatea produselor şi serviciilor oferite de o primărie, respectiv influenţează creşterea costurilor unei primării”

se mai afirmă în comunicat.

În condițiile lipsei de încredere în sistem, nici participanții – companiile comerciale – nu se bucură de credibilitate în rândul populației, arată un recent sondaj de opinie realizat de IPP în perioada 21 august – 1 septembrie 2013 pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă urbană neinstituţionalizată a României, cu o eroare tolerată de +/-3 la sută.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult