Categorized | Social

Noaptea Cercetătorilor 2013, un regal pentru cei mici!

Noaptea Cercetătorilor, organizată pentru prima dată și la Universitatea din Oradea, a fost un real succes, în special printre cei mici. Evenimentul s-a desfășurat în același timp în mai multe instituții de cercetare din Europa.

La Oradea, festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc la ora 17.00, în Sala Polivalentă a Universității, în prezența rectorului Constantin Bungău, a președintelui Senatului – Sorin Curilă, a cancelarului Senatului – Vasile-Aurel Căuș, a prorectorului Sorin Șipoș și a profesorului Iacob Hanţiu. Printre altele, rectorul Constantin Bungău a promis că va face ca și în Oradea, Noaptea Cercetătorilor să devină tradiție.

Cei mai fericiți au fost însă copiii care abia au așteptat ca oficialii să-și încheie discursurile ca să se poată juca.

Principalele atracții au fost jocurile de perspicacitate, informațiile prezentate de criminaliști dar și o mașinuță robot, construită de cercetătorii de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, pe care cei mai norocoși au putut-o conduce câțiva metri.

Alte atracții gustate de public au fost demonstrația făcută de campionul olimpic la tir cu arcul, Alin Moldovean și vizionarea unor documentare cu cercetările arheologice şi speologice ale specialiștilor de la Muzeul Țării Crișurilor.

Noaptea Cercetătorilor 2013 a oferit oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.

Organizată sub egida Uniunii Europene de către „Target Active Training” și Asociația „Invenio”, Noaptea Cercetătorilor 2013 s-a desfășurat în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea București – Facultatea de Fizică, Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (Bucuresti) şi Asociația „Cygnus” din Suceava.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult