Categorized | Oradea

Atac la Universitatea din Oradea: „aveţi un fost ministru care a plagiat. De ce nu aţi făcut nimic?”

Ceea ce se dorea a fi o întâlnire relaxată înstre studenţii orădeni şi fostul Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a transformat la final într-o dezbatere aprinsă cu acuzaţii acide la adresa Universităţii din Oradea şi a Consiliului Naţional de Etică. Cauza? Cele două lucrări suspectate de plagiat, a actualului premier, Victor Ponta şi a universitarului orădean, fost ministru al Educaţiei, Ioan Mang.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a participat joi, 10 octombrie, la Universitatea din Oradea, la o întâlnire care s-a vrut a fi departe de ochii presei, cu studenţii şi cu cadrele didactice ale instituţiei. La eveniment au luat parte aproximativ 40 de persoane, printre care preşedintele Senatului – Sorin Curilă şi profesorii Sorin Borza şi Mihai Maci.

Rectorul Constantin Bungău a făcut doar o scurtă introducere în problemele pe care avea să le detalieze fostul ministru şi apoi s-a retras de la conferinţă. Prezentat ca omul care a avut curajul să ia măsuri nepopulare şi să introducă mecanisme prin care să fie stopată frauda în sistemul de educaţie (camerele de supraveghere de la examenele naţionale), Daniel Funeriu a prezentat schematic modul în care vede el cea mai mare problemă a României, griparea sistemului democratic.

„La baza oricărui stat stau nişte valori, la francezi de exemplu, avem libertate, egalitate, fraternitate. Aceste valori trebuie transformate în obiective iar asta se face cu resurse. Nişte oameni sunt selectaţi pentru a aplica nişte reţete. În această maşinărie intră candidaţii şi iese Guvernul care a fost selectat în funcţie de reţetele pe care a promis că le va pune în practică.

Totul, sub cenzura cetăţeanului. Sistemul în România se gripează pentru că nu avem un set de valori cu care toţi să fim de acord, pentru că avem o bază de selecţie redusă (puţini oameni merg la vot) şi o ofertă, în general, proastă. Toate aceste lucruri îi fac pe oameni să nu mai dorească să se implice pentru că ei văd că nu pot schimba nimic. De aici rezultă un deficit de democraţie, adică o lipsă de încredere”

a spus Funeriu care a dat şi un exemplu de aspect care, în accepţiunea lui, sporeşte deficitul de încredere: „nu-i tot una să ai un doctorat plagiat sau să-l ai cu un laureat Nobel”.

Dreptate şi nu prea!

 

Partea a doua a întâlnirii a fost mai interesantă, profesorii şi studenţii intrând în dialog cu actualul consilier prezidenţial.

Discuţiile au devenit mai aprinse atunci când profesorul Mihai Maci i-a replicat fostului ministru că îndemnurile lui la implicare adresate studenţilor sună mai degrabă ca o pasare a responsabilităţii decât ca îndemn la a schimba lucrurile.

„Doar dumneavoastră, profesori şi studenţi, puteţi face lucrurile să se mişte. Universitatea din Oradea se însănătoşise şi mergea pe o pantă ascendentă până când aţi făcut aceeaşi greşeală. Aveţi cazuri în această Universitate cu un profesor care a plagiat şi care a fost ministru (n.r. se referea la Ioan Mang), dar nu aţi făcut nimic. Acest lucru îi va afecta pe aceşti copii.

Trebuia să luaţi măsuri. Nu ministrul, nu sistemul trebuia să se implice. Trebuia ca voi să vă faceţi curat în propria curte. La nivel naţional, eu am fondat Consiliul Naţional de Etică, cu profesori de renume ajunşi acolo pe criterii clare şi obiective. Structura a fost dizolvată ca să se apere diploma unui premier plagiator. Ce aţi făcut atunci, toţi cei din mediul universitar? De ce nu aţi protestat?”

s-a întrebat retoric Funeriu.

Dacă în ceea ce priveşte lipsa de reacţie la alte cazuri de plagiat şi la dizolvarea Comisiei Naţionale de Etică, universitarilor li s-ar putea aduce anumite reproşuri, în ceea ce priveşte exemplul dat, presupusul plagiat al lui Ioan Mang, fostul ministru a dovedit că nu stăpâneşte nici măcar cunoştinţele cu privire la propriile legi, cele apărute pe timpul mandatului său.

Asta pentru că, în Legea Educaţiei, la articolul 4, punctul 3, se afirmă clar că sesizările sau contestaţiile cu privire la persoanele cu funcţii de demnitate publică (Ioan Mang era atunci senator) sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică.

Comisia de Etică a Universităţii din Oradea nu a putut decât să reitereze în Codul de Etică al instituţiei această prevedere întrucât, dacă ar fi judecat singură plagiatul unui demnitar, decizia ar fi fost ilegală.

În concluzie, un articol din Legea Educaţiei, promulgată în mandatul lui Funeriu, împiedica Universitatea din Oradea să ia vreo măsură în cazul presupusului plagiat al lui Ioan Mang.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Atac la Universitatea din Oradea: „aveţi un fost ministru care a plagiat. De ce nu aţi făcut nimic?””

  1. Oana spune:

    Si cati au mai plagiat… Este foarte trist ca avem la putere astfel de oameni!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult