Categorized | Social

Medicii şi psihologii vor vorbi la Oradea despre dependenţa de droguri

De joi, 24 octombrie şi până sâmbătă, 26 octombrie, medicii din toată ţara alături de cei din Ungaria vor participa la o conferinţă internaţională cu titlul „Adictologia în România – Încotro?”. Pe parcursul a trei zile, mai mulţi medici şi psihlogi vor discuta despre cum poate fi tratată dependenţa omului modern, sub toate formele ei (alcool, tutun, etnobotanice etc).

Adictologia este o parte a medicinei care se ocupă cu dependenţa sub toate formele ei: alcool, droguri sau chiar jocuri de noroc. Ignorată în România ea este o disciplină importantă în toate ţările din Europa.

„România nu are încă specialişti pentru supraspecializarea adictologie, deşi ea devine din ce în ce mai importantă odată cu creşterea numărului de tineri care se droghează folosind tot felul de metode, de la alcool la etnobotanice.

Tocmai de aceea ne-am gândit că este un lucru important să îi adunăm la acestă conferinţă pe toţi cei care au legătură cu acest domeniu, chiar şi doar în mod tangenţial”

a spus, dr. Adalbert Foldes de la Fundaţia pentru Sănătate Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri la Primăria Oradea. Alături de el, la eveniment au mai fost prezenţi medicii Olivia Burtă şi Adrian Bumbu.

„Conferinţa va începe pe 24 octombrie, la ora 12.00 şi se va bucura de prezenţa unor persoane importante din România şi Ungaria.

În prima zi, o vom avea printre invitaţi pe dr. Carmen Pantiş, a doua zi va fi prezent medicul Gavril Cornuţiu, psihologul Cristina Oprea şi dr. Carmen Iacob de la Spitalul „Alexandru Obregia” din Bucureşti şi renumitul profesor dr. Csorba Jozsef de la Institutul Naţional de Psihiatrie şi Adictologie din Budapesta.

În ultima zi a conferinţei, printre invitaţi se va număra dr. Anca Buzoianu de la Universitatea „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi psihologul Vasile Soaită de la Asociaţia Crucea Albastră din România”

a spus dr. Olivia Burtă care a concluzionat că punctele forte ale evenimentului sunt multidisciplinaritatea, comunicarea şi participarea internaţională.

Fantoma etnobotanicelor

Pentru a sublinia importanţa disciplinei, dr. Foldes a dat şi un exemplu:

„am cunoscut nu cu mult timp în urmă o domnişoară care a fost tratată şi a scăpat de epilepsie în copilărie.

A intrat apoi într-un anturaj nefericit şi a ajuns să consume etnobotanice iar apoi a revenit în spital cu aceeaşi boală de care fusese tratată.

Nu există statistici ale acestor cazuri deşi, din ce spunea dr. Gavril Cornuţiu – medic şef la Clinica de Psihiatrie din Oradea, anual ajung la terapie 13.000 de alcoolici. Toate aceste lucruri merită discutate într-un cadru organizat, iar această conferinţă poate fi considerată un pas de pornire”.

Conferinţele se vor desfăşura în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea şi la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia penstru Sănătate Bihor, Centrul de Cercetări în Medicină de Înaltă Performanţă din Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult