Categorized | Social

Promisiuni de „demitizare” a istoriei, într-o conferinţă internaţională la Oradea

Noua generaţie de istorici este din ce în ce mai vocală în România, încercând să retraseze direcţiile ştiinţifice ale unei istorii folosită ca instrument al partidului comunist pentru mai mult de patru decenii. Demersul de „demitizare” nu este însă unul uşor, dar întâlnirile între specialiştii din domeniu par promiţătoare.

Astfel de întâlniri au avut loc în perioada 17-20 octombrie la Prefectură şi apoi la Facultatea de Istorie a Universităţii din Oradea, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Statutul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate”. După festivitatea de deschidere de vineri, 18 octombrie, de la Prefectură, au urmat comunicările ştiinţifice de sâmbătă, din Pavilionul V al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Dezbaterile şi intervenţiile ştiinţifice s-au finalizat cu o serie de concluzii privind statutul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate.

Prima dintre ele a fost aceea că pe tot parcursul secolului al XX-lea s-au înregistrat perturbări în relaţiile dintre istorie, factorul politic şi societate. În transformările ce au avut loc, ştiinţa istorică a fost lipsită de rolul său de „magistra vitae”.

În ceea ce priveşte reîntoarcerea la normalitate, istoricii au concluzionat că

„vectorul general al căutărilor trebuie să se bazeze pe sursele documentare care trebuie coroborate cu noile surse de investigare care provin dinspre alte ştiinţe, apelul la interdisciplinaritate fiind obligatoriu în noile realităţi ale cercetării ştiinţifice”

şi că

„istoricul care analizează aceste surse trebuie să fie sincer, onest şi cu dorinţa de a se apropia cât mai mult de adevăr. Numai aşa se poate naşte o nouă istorie, cu rol benefic în modelarea conştiinţei societăţii civile, o nouă ştiinţă istorică şi un statut respectabil pentru istoric, care să fie corespunzător acestor timpuri imprevizibile pe care le trăim cu toţii”.

Un plus de consistenţă pentru calitatea ştiinţifică a conferinţei a venit, conform organizatorilor, din partea profesorilor din învăţământul preuniversitar, care, prin lucrările propuse dezbaterii ştiinţifice, au readus în discuţie problema studierii istoriei în şcolile din România şi problemele acute cu care se confruntă.

istoricitext2

La finalul conferinţei s-a hotârât ca lucrările susţinute să fie publicate într-un volum ştiinţific până la finele anului 2013.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea în colaborare cu Universitatea de Stat din Republica Moldova şi Academia Română – Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult