Categorized | Anchetă/Poliţie

Procurori cu chef de Dume. Şeful CJCPCT propus pentru arestare de DNA!

Pus cu scandal la conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Cornel Popa, Adrian Dume a fost reţinut, luni seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea care îl anchetează pentru abuz în serviciu.

Luni dimineaţă, sediul CJCPCT Bihor a fost percheziţionat de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, anchetatorii ridicând mai multe documente pentru cercetări. Directorul Centrului, Adrian Dume a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Serviciul teritorial Oradea efectuează cercetări penale față de Adrian Dumitru Dume pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora învinuitul ar fi conceput și pus în aplicare un sistem de plată privind proiecte finanțate de CJCPCT Bihor, prin întocmirea unor documente false menite să ateste, din punct de vedere financiar, cheltuieli legate de organizarea și desfășurarea unor evenimente care nu au avut loc în realitate, pentru perioada mai – iulie 2013.

Din nou în grevă pentru demiterea lui Dume

 

Concret, la data de 24 mai 2013, Centrul a organizat o sesiune de selecție a unor proiecte care urmau să beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finanțare nerambursabilă din fondurile acestei instituții.

„Ca urmare a acestei selecții, pentru două proiecte ale Asociaţiei „Opera per sempre” s-a aprobat o finanțare în sumă totală de 50.000 lei. Ulterior, Asociaţia a înaintat către CJCPCT documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza cărora a fost virată în contul asociației suma totală de 36.000 lei.

Din actele de la dosar a rezultat că, în realitate, evenimentele în cauză nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza cărora instituţia de cultură a efectuat plățile au atestat împrejurări nereale”

se precizează în comunicatul DNA. Modul de operare ar fi fost conceput și pus în aplicare chiar de către directorul general. După ce l-au reţinut, luni, procurorii au luat decizia ca Dume să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Judecătoria Oradea, urmând ca magistraţii să stabilească dacă acesta va fi sau nu trimis după gratii.

Pe de altă parte, salariaţii Centrului şi-au manifestat nemulţumirea faţă de numirea lui Adrian Dume în funcţia de manager încă înainte ca aceasta să fie făcută publică, intrând atunci în grevă japoneză. După reţinerea lui, angajaţii au decis să protesteze din nou, cerând demiterea lui Dume, liberalul fiind considerat un apropiat al şefului CJ Bihor.

„Mai mulţi salariaţi reintrăm, de mâine în grevă japoneză, cerând demiterea domnului Dume. Indiferent ce se întâmplă, noi nu vrem să mai lucrăm cu un astfel de om şi, în plus, nu ştim dacă vom reuşi să spălăm ruşinea pusă pe obrazul instituţiei.

Suntem într-o situaţie jenantă, chiar penibilă, şi ne simţim profund jigniţi şi umiliţi, mai ales că am atras atenţia, încă din martie, domnului Cornel Popa asupra posibilelor consecinţe dacă nu ne ascultă şi pe noi”

a precizat, marţi, 29 octombrie 2013, unul dintre salariaţii CJCPCT Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult