Categorized | Cultură

In Memoriam Tokaji Agneta – un concert special pentru un om deosebit!

După ce weekendul trecut comunitatea muzicală din Oradea a luat parte la un concert deosebit în memoria muzicologului şi criticului muzical Thurzo Sandor, duminică va avea loc un alt concert, în memoria violonistei Tokaji Agnes, cea care a organizat în oraşul de pe malul Crişului Repede sute de concerte de muzică clasică, cu titlul gratuit.

Nu sunt mulţi oamenii care au făcut ca viaţa muzicală din Oradea să pâlpâie constant, dincolo de concertele săptămânale ale Filarmonicii.

Zeci de tineri care aveau nevoie de experienţa concertului, dincolo de ce erau învăţaţi în şcoală, au trecut prin mâinile lor şi au cântat alături de ei în micile serate care se desfăşurau de cele mai multe ori în biserici şi la care se intra gratuit. Gratuit pentru iubitorii de muzică clasică, cu multă muncă pentru cei care le organizau sau care se pregăteau pentru a participa la ele.

Minipepiniera din Oradea i-a ajutat pe mulţi muzicieni, unii plecaţi la şcolit în alte oraşe mai mari, alţii interpreţi deja în orchestre importante din ţară, să se autodepăşească, să vadă că se poate şi să prindă gustul adevăratei muzici, cea în care nu ţi se lipesc sute de euro pe frunte, dar care îţi poate bucura sufletul mai mult decât oricare alta: muzica clasică.

Una dintre aceste persoane a fost Tokaji Agnes care a trecut în nefiinţă la sfârşitul anului trecut.

În amintirea ei, orădenii sunt invitaţi duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Biserica romano-catolica ,,Baratok” (colţ cu Spitalul Militar) la un concert special.

Din program face parte: J. S. Bach – Allemanda in re minor (cântată de Costin Albert), Antonio Vivaldi – Concertul pt. Violoncel în la minor, p. II (dr. Marcu Agneta şi Ichim Beata), Balassa Sandor – ,,Fantezia de craciun”, op. 124, p. II. (Costin Eva şi dr. Marcu Agneta), Tempfli Zsolt – ,,In Memoriam Tokaji Agnes” p.a. transcriptie pentru cvartet de coarde (Costin Eva, Olah Gabriella, Mioara Nistor şi Ichim Beata), Larenz Weiss – Ave Maria solo (Mircescu Ariadna şi Costin Eva), Edward Elgar – ,,Nimrod” din Variatiunile Enigma, Cezar Franck – Panis Angelicus solo (Mircescu Georgiana şi Mircescu Ariadna), Edvard Grieg – 2 Elegii pt. Orchestra de coarde, Gabriel Faure – ,,Pie Jesu” din Requiem şi Tomaso Albinoni – Adagio

Vor cânta Costin Eva şi Lukacs Robert – vioara, Olah Gabriella, Giordano Filomena – vioară, Mioara Nistor, Vasile Vulturar – violă, dr. Marcu Agneta, Ichim Beata – violoncel, Georgiana şi Ariadna Mircescu – flaut.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult