Categorized | Anchetă/Poliţie

Doi achitaţi şi trei condamnaţi în cazul fetiţei ucise la Ştrandul din Ioşia!

După aproape trei ani de tergiversări prin instanţe Curtea de Apel Oradea i-a condamnat vineri, 1 noiembrie 2013, la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi la plata a câte 70.000 de euro pentru părinţii fetiţei şi a câte 30.000 de euro către cei doi fraţi ai acesteia, pe administratorul Ştrandului din Ioşia, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram şi lăcătuşul Sorin Floruţ. Şeful Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica şi fostul director tehnic Bimbo Szuhai Tibor au fost achitaţi

Tragedia s-a produs în 4 iunie 2011, când o fetiţă de şapte ani, Elisabeth Haidău, era încă în bazin iar angajaţii Ştrandului Ioşia au început manevrele de golire, şuvoiul de apă care se scurgea prin gura de evacuare lăsată fără grilaj trăgând-o în conductă. Ancheta demarată în acest caz a scos la iveală deficienţe grave în ceea ce priveşte organizarea activităţii din ştrand.

Directorii au fost acuzaţi că nu au stabilit regulamente clare care să prevină asemenea accidente şi nu au supravegheat activitatea ştrandului în timp ce angajaţilor li se imputa faptul că nu au supravegheat reparaţiile făcute şi au umplut respectiv golit bazinul fără să verifice dacă peste gura de evacare a fost pus sau nu grilajul. În plus, punctul de prim-ajutor din incintă nu era dotat corespunzător iar cel angajat pe post de salvamar nu efectuase niciodată un astfel de curs.

SMURD-ul e de vină!

 

Culmea tupeului, în octombrie 2011, când cei cinci au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, alături de societatea considerată parte responsabilă civilmente, aceştia au susţinut, atât în faţa procurorilor cât şi în faţa judecătorilor că nu se simt vinovaţi în niciun fel de moartea copilului şi că responsabil ar fi fost echipajul SMURD care a intervenit în acest caz.

Ei au solicitat instanţei să dispună efectuarea unei expertize care să stabilească dacă există o culpă medicală care să fi concurat la decesul victimei. Medicul SMURD care a încercat să o salveze pe Elisabeth Haidău şi un asistent au fost chemaţi în faţa magistraţilor de la Judecătoria Oradea, unde au oferit explicaţii cu privire la starea în care au găsit copilul şi manevrele efectuate.

Raportul de expertiză medico-legală a arătat însă că manevrele de resuscitare efectuate de echipajul SMURD au fost corecte, efectuate pe baza unui protocol respectat în totalitate, astfel că, analizându-se întreaga prestaţie medicală acordată la acest caz, s-a apreciat că nu au fost deficienţe care să atragă răspunderea medicală.

Instanţa a constatat că în cauză nu poate fi acceptată ideea acreditată de inculpaţi, în sensul existenţei unei culpe medicale. Tot potrivit medicilor legişti, cauza decesul a fost asfixia mecanică prin înec.

Ca să îşi ascundă incompetenţa, după ce anchetatorii le-au imputat că nu există regulamente clare, la dosar a fost depus şi un program de desfăşurare a activităţilor din ştrand, datat cu luna mai 2011. O percheziţie în sistemul informatic a arătat însă că documentul respectiv a fost creat în data de 8 iunie 2011, la patru zile după moartea fetiţei.

Şefi imaculaţi, angajaţi buni de plată!

 

Prima sentinţă s-a dat pe 12 iulie 2013, când cei cinci inculpaţi au fost condamnaţi, fiecare, la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

„Inculpaţii au dat dovadă de o lejeritate nepermisă în privinţa sarcinilor de serviciu şi o lipsă de respect faţă de consumatori, ceea ce a condus la tragicul accident soldat cu moartea unui copil”

şi-a motivat decizia judecătorul din primă instanţă.

Cum decizia nu a fost definitivă, ea a fost atacată la Curtea de Apel. Vineri, 1 noiembrie 2013, magistraţii acestei instanţe s-au pronunţat în cauză. Astfel, cei doi directori, Liviu Andrica şi Bimbo Szuhai Tibor au fost achitaţi de acuzaţia de ucidere din culpă, de data aceasta decizia magistraţilor fiind definitivă.

Potrivit sentinţei, ceilalţi trei inculpaţi din dosar, respectiv administratorul ştrandului, adjunctul său şi lăcătuşul au rămas cu condamnarea iniţială, adică doi ani de închisoare cu suspendare.

Cei trei, în solidar cu ADP vor fi obligaţi să achite şi despăgubirile. Judecătorii Curţii de Apel au majorat sumele stabilite iniţial, de la 70.000 de euro la 80.000 de euro pentru cei doi părinţi ai fetiţei şi de la 30.000 de euro la 35.000 de euro pentru cei doi fraţi ai săi.

Ichim Vasilică

 

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult