Categorized | Anchetă/Poliţie

Patru medici bihoreni sunt suspectaţi că au muşamalizat cazul Talida Varga!

La aproape un an de la moartea Talidei Maria Varga, tânăra de 15 ani care a murit la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” pentru că nu i s-ar fi administrat tratamentul potrivit, o casă de avocatură din Bucureşti a obţinut soluţia de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, pentru medicii care au tratat-o.

Datorită insistenţelor mamei Talidei Varga şi a unei casei de avocatură din Bucureşti, oameni care s-au implicat pro bono în caz, moartea adolescentei a revenit în atenţia opiniei publice. La aproape un an de la decesul fetei Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a dispus anularea raportului medico-legal întocmit de medicii orădeni şi efectuarea unei noi expertize de către o comisie de experţi de la Institutul de Medicină Legală din Timişoara.

„Important este că am obţinut deja o soluţie de începere a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă. Există indicii temeinice că fapta a fost săvârşită de medicii din Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Oradea”

a explicat  avocatul Cristian Winzer, de la S.C.P. Bărcan, Winzer & Asociaţii din Bucureşti.

Informaţi a fost confirmată şi de primprocurorul parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, unde dosarul a fost trimis de la Parchetul Bihor.

„Urmărirea penală a început pe 13 septembrie pentru ucidere din culpă dar dosarul se află încă în lucru la poliţie”

a spus Gheorghe Vidican.

Informaţia este confirmată şi de poliţiştii bihoreni:

„în prezent poliţia face cercetări în acest caz şi se aşteaptă rezultatul expertizei de la Timişoara”

a declarat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

Sursele Crişanei confirmă că deşi în dosarul care se află la poliţie fapta este atribuită unor autori necunoscuţi, cei vizaţi ar fi fostul ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau alături de alţi trei medici de la Spitalul Municipal din Oradea, Maria Creţ, Adriana Dobrescu şi Miron Clement plus dr. Alexandru Petruţ Oros de la Spitalul Municipal din Marghita. Deocamdată pentru că în dosar este posibil să apară şi alţi medici.

Investigaţie CT cu o săptămână întârziere

 

Tragedia care a dus la moartea adolescentei la doar 15 ani a început anul trecut pe 11 octombrie când fata a acuzat dureri puternice de cap.

„M-am dus cu ea la medicul de familie din Popeşti, unde mi s-a spus sa iau algocalmin. Am rugat-o pe dr Minerva Borcea să îmi dea un bilet de trimitere şi să cheme salvarea.

A spus să mă duc acasă şi să chem salvarea şi să spun că a leşinat fata la şcoală”

povestea imediat după incident mama Talidei, Claudia Munteanu.

Adolescenta a ajuns apoi la Spitalul din Marghita unde a fost diagnosticată greşit şi a fost tratată pentru criză de colecist. După trei zile starea ei s-a agravat aşa că a fost trimisă la secţia de infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

„Pacienta suferă de o meningoencefalită bacteriană cu tendinţa la abcedare la care se adaugă un teren imunologic scăzut ceea ce favorizează dezvoltarea agresivă a bolii”

spunea la acea dată fostul manager al Spitalului Municipal Dr Gavril Curteanu, Laurean Pop.

După 11 zile, pe 22 octombrie, tinerei i s-a făcut o investigaţie cu computerul tomograf, care a confirmat diagnosticul, iar pe 29 octombrie pacienta a căzut în inconştienţă, motiv pentru care a fost trimisă la secţia ATI, unde a intrat în comă după câteva ore.

Claudia Munteanu a fost nemulţumită de faptul că fetei i s-a făcut investigaţia cu computerul tomograf cu o întârziere de o săptămână şi că nu i s-a făcut investigaţie RMN.

Pentru cazul Talidei, la nivelul spitalului s-a constituit o comisie multi-disciplinară, condusă de fostul ministru Ritli Ladislau, care a concluzionat că CT-ul releva mai bine leziunile decât ar fi făcut-o RMN-ul.

În dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2012 Talida Varga s-a stins la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după ce fusese ţinută câteva zile în viaţă doar de aparate.

Se aşteaptă concluziile experţilor

 

Luna trecută, pe 13 septembrie, procurorii au început din nou urmărirea penală după ce aceasta fusese închisă ca urmare a raportului medico-legal întocmit de medicii orădeni.

„Principalele probleme identificate de echipa de avocaţi şi experţi medicolegali sunt diagnosticarea greşită, neinstituirea tratamentului potrivit, neefectuarea la timp şi în mod corespunzător a investigaţiilor necesare şi refuzul de transferare a pacientei, la cererea familiei, la momentul oportun, către o unitate superioară tehnic şi profesional”

a spus avocatul partener Cristian Winzer.

În ceea ce priveşte pedepsele pe care vinovaţii le riscă, a mai adăugat:

„deocamdată se aşteaptă rezultatele expertizei comisiei de experţi de la Institutul de Medicină Legală din Timişoara pentru a afla cine şi de ce se face vinovat. Dacă vor fi găsiţi, vinovaţii riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu interzicerea dreptului de a profesa pe o anumită perioadă, plus despăgubiri cu titlul de daune morale şi materiale pentru familie, atât din partea spitalului cât şi a medicilor, dacă aceştia vor fi găsiţi vinovaţi”.

Deşi suferinţa mamei Talidei nu va putea fi ştearsă cu buretele, pedepsirea vinovaţilor ar fi totuşi o consolare pentru familia fetei care a luptat în toată acestă perioadă pentru a i se face dreptate.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Patru medici bihoreni sunt suspectaţi că au muşamalizat cazul Talida Varga!”

  1. MARIA MARIA spune:

    SPINZURATI DE VII PE TOTI CARE FAC CA EI ,CU EI IN FRUNTE

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult