Categorized | Social

Anii următori vor aduce în Oradea reabilitări pe mai multe planuri

Administrația locală și-a propus pentru următorii ani reabilitarea centrului istoric al municipiului printr-o serie de proiecte care sunt prioritare pentru Oradea. Vorbim aici despre reabilitarea Pieţei Ferdinand, a podului de lângă Primărie, a unor porţiuni din malul Crişului şi a faţadelor unor clădiri monument.

Reabilitarea centrului istoric se derulează de mai mulți ani, prin reabilitarea clădirilor și a fațadelor acestora, creșterea suprafețelor spațiilor pietonale din centru, realizarea unui centru atractiv atât prin piețele publice bine amenajate şi prin organizarea unor programe atractive în centru, cât și prin descurajarea traficului auto în zona centrală.

Având în vedere că este finalizat atât proiectul privind reabilitarea Pieței Unirii, cât și studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Pieței Ferdinand, administrația locală a cerut și un studiu privind starea podului din centru.

Acest pod a fost construit în anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparațiilor capitale. În urma expertizei tehnice realizate, s-a constatat că este nevoie în viitorul apropiat de o reabilitare majoră a podului prin reparații și consolidarea acestuia pentru a oferi condiții de siguranță celor care îl traversează.

Cu ajutor de la Lucia Varga

 

Conform studiului de fezabilitate, lucrările de reabilitare a podului ar ține 6 luni, din care 3 luni ar fi suspendată complet circulația pe pod. Valoarea totală a acestei investiții ar fi de 1.250.000 euro, sumă pe care administrația locală dorește s-o atragă din fonduri nerambursabile.

„Dacă anul viitor realizăm lucrările de reabilitare a Pieței Unirii, urmate de reabilitarea Pieței Ferdinand, iar podul din centru necesită repații capitale, administrația locală va încerca să reabiliteze și acest pod”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Primarul Ilie Bolojan a declarat că va cere sprijin pentru lucrările la malurile Crişului de la ministrul Lucia Varga.

„Având în vedere problema reabilitării podului, am discutat cu Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, care a promis că anul viitor se va finaliza malul stâng al Crișului Repede, iar în 2015 se va realiza și malul drept al râului, între pasarela de la Liceul Gojdu până la Centrul de Calcul.

Concomitent cu aceste lucrări, vom începe și construirea parcării subterane de lângă sinagogă, iar în urma acestor măsuri sperăm că centrul istoric al municipiului va fi un punct de atracție pentru cetățeni”

a afirmat Ilie Bolojan.

Cablurile de pe clădiri vor fi mutate în subteran

 

În ultima perioadă, administrația locală a reușit să urgenteze reabilitarea fațadelor, însă una dintre problemele existente în calea reabilitării este cea a cablurilor de pe clădiri.

Astfel, în vederea eliminării acestora, Primăria a luat decizia de a elabora un proiect de hotărâre care va fi înaintat spre vot consilierilor locali la ședința de consiliu din noiembrie, prin care se propune ca toate companiile care au cabluri pe clădiri vor trebui să le coboare în subteran în maxim 3 ani.

A doua măsură pentru realizarea acestui obiectiv este de a aproba o hotărâre de consiliu care să propună realizarea printr-un parteneriat public-privat a unui canal tehnic, deținut de o firmă privată, Primăria Oradea încasând un procent din taxele care provin din deținerea cablurilor în acest canal.

Dacă membrii Consiliului vor aproba acest proiect de hotărâre, în acestă iarnă administrația locală va realiza licitația publică pentru realizarea canalului tehnic.

O altă măsură propusă de primărie ar fi revitalizarea clădirilor. În ultimii ani, Primăria Oradea a împărțit mai multe apartamente în clădirile monument persoanelor nevoiașe, care însă nu au posibilitatea să reabiliteze fațadele.

Conform proiectului Primăriei, nu se vor mai da spații de locuit nevoiașilor în zona centrală, urmând ca spațiile eliberate în mod natural (decese, mutări) să capete alte destinații decât cea de locuit, iar spațiile respective să fie scoase la licitație. Cei care vor cumpăra aceste spații vor fi obligați să reabiliteze în termen cât mai scurt fațadele clădirilor și să le întrețină în mod corespunzător.

„Sperăm că aceste măsuri vor contribui la reabilitarea fațadelor clădirilor și a centrului istoric al municipiului”

a mai spus Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4426 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult