Categorized | Social

Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea a împlinit 20 de ani

Cu acestă ocazie aniversării a două decenii de exitenţă, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, profestorul Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii „Transilvania” din Braşov, a devenit Doctor Honoris Causa al instituţiei orădene. Deşi s-a declarat încântat de distincţie, Ioan Abrudan a lăsat de înţeles că ea nu îl va împiedica să evalueze la fel de obiectiv specializările instituţiei dacă va fi pus în această situaţie.

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost vineri, 8 noiembrie, la ora 10.00, aproape plină la festivitatea de deschidere a evenimentului. De la prezidiu au vorbit rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, reprezentantul Senatului Universităţii – Lia Pop, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului – Ioan Chereji, şeful Departamentului de Ingineria Mediului – Cornel Domuţa şi rectorul Universităţii „Transilvania” din Braşov – Ioan Vasile Abrudan.

„Anul 2013 a fost unul important pentru Universitatea din Oradea. S-au sărbătorit 50 de ani de învăţământ superior continuu şi 90 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie. Facultatea de Protecţia Mediului merită toate laudele pentru că după 20 de ani de muncă, este singura facultate care are două domenii clasificate A, singurele ale Universităţii noastre”

a spus rectorul Constantin Bungău care a mai adăugat că prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ioan Vasile Abrudan se încearcă legarea acestuia de glie, decanul instituţiei braşovene fiind născut la Beiuş în judeţul Bihor. A urmat apoi citirea unui Laudatio pentru Ioan Abrudan.

Un cercetător cu principii

 

Prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan este cea mai prestigioasă personalitate din învățământul superior și din cercetarea românească contemporană din domeniul silviculturii.

„Acest statut l-a obținut prin multă muncă, încununată cu succese cu totul remarcabile. Lucrările științifice, 111 la număr, au fost publicate în reviste de specialitate din Europa, SUA şi Japonia (19 fiind ISI). Personal, l-am cunoscut pe Ioan Vasile Abrudan în calitate de expert permanent al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

În perioada 2008-2012, când eram secretar științific al Facultății de Protecția Mediului, domnia sa a fost președinte sau membru în comisiile de evaluare ale unor programe de studii universitare de licență sau masterat. M-a impresionat atunci prin obiectivitatea sa, prin spiritul constructiv și colegial, calitățile sale profesionale deosebite fiind dublate de calități morale pe măsură”

a spus Constantin Domuţa în Laudatio. Aprecierile inginerului au fost întărite şi de afirmaţiile pe care Ioan Abrudan le-a făcut înainte de a îmbrăca roba instituţiei orădene, acesta lăsând să se înţeleagă că distincţia acordată nu îl va împiedica să evalueze, şi de acum înainte, la fel de riguros, specializările Facultăţii de Protecţia Mediului.

„Primul contact pe care l-am avut cu Universitatea din Oradea a fost în 2008 şi nu a fost unul prea plăcut. Am evaluat programul de Silvicultură al facultăţii iar rezulaltul nu a ieşit tocmai bine. Probabil că mulţi s-au întrebat atunci: ce are omul acesta cu noi? Mă bucur însă să văd că evaluarea meticuloasă şi obiectivă de atunci a ajutat această instituţie să evolueze”

a spus Abrudan care a mai explicat că se simte oarecum stânjenit şi că titlul primit îl pune, oarecum, la limita eticii pe care o practică în meseria lui.

Profesionalismul, carisma şi cunoştinţele pe care le are au ieşit în evidenţă într-o prezentare intitulată „Provocările prezente şi viitoare pentru sectorul forestier din România” în care profesorul a jonglat cu statistici şi legi evidenţiind atât incoerenţa factorului politic în ceea ce priveşte domeniul silviculturii cât şi transformările profunde prin care a trecut acest domeniu, odată cu restituirea proprietăţilor şi apariţia ocoalelor silvice private în România.

Simpozioane cu 221 de lucrări ştiinţifice

 

În cadrul festivităţilor au mai fost înmânate plachete şi diplome decanilor care au condus de-a lungul anilor Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, colaboratorilor de la Universităţile din Debrecen şi Szeged şi de la mai multe universităţi din ţară.

Decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji a prezentat o sinteză a activităţii didactice a instituţiei pe care o conduce de-a lungul celor 20 de ani de existenţă, urmată de lucrările simpozionului internaţional „Risk Factors for Environment and Food Safety” organizat anual, începând cu 2008, în colaborare cu mai multe universităţi din Europa, şi cea de-a 10-a ediţie a simpozionului „Natural Resources and Sustainable Development”, organizat alternativ de către Facultatea de Protecţia Mediului şi Universitatea din Debrecen.

Lucrările celor două simpozioane au cuprins 221 de lucrări ştiinţifice originale, ce vor fi publicate în Analele Universităţii din Oradea şi în revista „Natural Resources and Sustainable Development”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult